Minimal residüel hastalığın erken tanısına yönelik geliştirilecek biyoçip için yüzey kimyası ve hücresel çalışmalar
Surface chemistry and cellular studies for the biochip to be developed for early detection of minimal residual disease
- Tez No: 502835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: ALL, MRD, hücre hattı, biyoçip, biyobelirteç, ALL, MRD, cell line, biochip, biomarker
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Lösemi çocukluk çağının en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) çocukluk çağı lösemilerinin en sık ve en ölümcül olan tiplerindendir. ALL tedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında dolaşımdaki ya da doku içerisindeki kanser hücrelerinin belirlenmesi tanı koyma, tedavinin izlenmesi ve tiplendirme başta olmak üzere tüm aşamalar için büyük önem taşımaktadır. Minimal Residüel Hastalık (MRD) tedaviden kaçan ve relapslara neden olabilen lösemik hücrelerin toplam çekirdekli hücre sayısına oranı olarak tanımlanabilir ve lösemi tedavisinin planlanması ve takibinde önemlidir. MRD ölçümü günümüzde yaygın olarak akım sitometri ve polimeraz zincir reaksiyonlarıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada bir ALL hücre hattı olan CCRF-SB hücreleri kullanılarak CD19 ve CD34 gibi çeşitli yüzey biyobelirteçlerine bağlanma potansiyeline sahip antikor bağlı mikroboncuklar (microbeads) ile bu lösemi hücrelerinin yakalanması ve biyoçip geliştirmede kullanılmak üzere bir altın yüzeyin fonksiyonelleştirilmesi hedeflenmiştir. CD19 beadleri kullanılarak hücrelerin yaklaşık %75'i, CD34 beadleri kullanılarak ise %10'dan daha azı yakalanabilmektedir. Hücre yakalama deneylerini takiben akım sitometri analizleri yapılmış ve CD19 ekspresyon seviyesi %99.1, CD34 ekspresyon seviyesi %17 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Leukemia is one of the most important health problems of childhood. Acute lymphoblastic leukemia (ALL) is the most common and most lethal type of childhood leukemia. The identification of cancer cells in circulation or in the tissues before, during and after ALL treatment is of great importance for all stages, especially for diagnosis, monitoring and typing. Minimal Residual Disease (MRD) can be defined as the ratio of total nucleated cells to leukemic cells that can lead to relapse and escape from treatment, and is important in planning and follow up of leukemia treatment. MRD measurement is now commonly performed by flow cytometry and polymerase chain reactions. In this study, it was aimed to utilize CCRF-SB cells, which are an ALL cell line, to functionalize a gold surface for use in capturing these leukemia cells and developing biochips, with antibody-bound microbeads (microbeads) having the potential to bind to various surface biomarkers such as CD19 and CD34. Approximately 75% of cells can be captured using CD19 beads and less than 10% using CD34 beads. Following cell capture experiments, flow cytometry analyzes were performed and the CD19 expression level was found to be 99.1% and the CD34 expression level to be 17%.