Türkiye'de üretilen soğuk zincir ilaçların lojistik faaliyetlerinin iyileştirilmesi üzerine bir çalışma
A study on the improvement of drugs produced by cold chain logistics activities in Turkey
  1. Tez No: 502888
  2. Yazar: SELİM EMANET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: soğuk zincir, lojistik, soğuk zincir lojistiği, cold chain, logistics, cold chain logistics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türkiye'de ilaç firmaları, hastaneler, ecza depoları ve eczaneler arasında yoğun şekilde yapılan soğuk zincire tabi ilaçların lojistik faaliyetlerinin Türkiye'deki mevcut durumunun tespit edilmesi lojistik işlemlerin yapılması sırasındaki eksik uygulamaların ve yaşanan sorunlara çözüm önerileri getirmek için bu araştırma yapılmıştır. Başarılı ve verimli bir soğuk zincir ilaç lojistiği için ilaç üretim aşamasından son kullanıcı hastaya kadarki süreçte soğuk zincirin kırılmaması ve ilaçın etkinliğini yitirmemesi gerekmektedir. Bu araştırmada bu süreçte yapılan veya eksik yapılan işlemlerin de tespiti amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda beş bölümden oluşan içerik hazırlanmıştır. Birinci bölümde soğuk zincir taşımacılığı kavramına yer verilmiştir. İkinci bölümde soğuk zincir performans kriterleri kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ulusal ve uluslararası kabul gören soğuk zincir mevzuat ve yönetmeliklere değinilmiştir. Dördüncü bölümde soğuk zincir ilaç lojistiği ifade edilmiş ve soğuk zincir ilaç lojistiğindeki iş süreçlerinden bahsedilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise türkiye'de soğuk zincir ilaç lojistiğinin mevcut durumunu tespit etmek amaçlı araştırma yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan ankete Türkiye'de faaliyet gösteren ilaç firmalarından 78 adet firma dahil edilmiş ve elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek bulgular ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
pharmaceutical companies in Turkey, hospitals, was conducted this research to drug stores and pharmacies across heavily in the cold chain subject of drugs during the execution of logistics processes determining the current situation in Turkey of logistics activities missing applications and solutions for the problems. For a successful and efficient cold chain drug logistics, the cold chain should not be broken and the efficacy of the drug should not be lost in the process of drug production from the end user to the patient. In this research, it is aimed to determine the transactions made in this process or incomplete. In the direction of the research, content composed of five sections was prepared. In the first chapter, the concept of cold chain transportation is given. In the second chapter, the concept of cold chain performance criteria is discussed. In the third chapter, national and international accepted cold chain legislation and regulations are mentioned. In the fourth chapter, cold chain drug logistics are expressed and the work processes in cold chain drug logistics are mentioned. The fifth and final part of the drug cold chain logistics in turkey is done for research purposes to determine the current situation. Survey method was used as the research method. A survey of pharmaceutical companies operating in Turkey created for the purpose of research firms 78 is incorporated, and the obtained data was analyzed with SPSS findings are set forth.