Küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında takip edilen enerji politikalarının etkinliği: Bir sürekli dalgacık uyumu modeli yaklaşımı
The effectiveness of following energy policies in the control of global warming: An aproach continuous wavelet coherence model
  1. Tez No: 502924
  2. Yazar: SEVDA KUŞKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Enerji Politikası, Yenilenebilir Enerji, ABD Ekonomisi, Dalgacık Uyumu Analizi, Global Warming, Energy Policy, Renewable Energy, US Economy, Wavelet Coherence Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Sera gazları, yeryüzü sıcaklığı üzerinde doğrudan etkisi olan ve yoğunluğu aşırı arttığında küresel ısınmaya yol açan atmosfer bileşenleridir. Artan enerji ihtiyacı ve beraberinde getirdiği küresel ısınma, ülkeler tarafından uygulanan enerji politikalarının kapsamının değişmesine yol açmıştır. Öne çıkan en önemli değişiklik, enerji politikalarının yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını teşvik etmesidir. Bu nedenle, ilgili literatür küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının, CO2 emisyonu üzerindeki etkisini önemle araştırmaktadır. Karbondioksit emisyonu açısından dünyada ikinci sırada yer alan ABD hem enerji verilerine erişilebilirlik hem de kullanılan enerji değişkenlerinin yüksek frekansa sahip olmasından dolayı analizde tercih edilmiştir. Tezde dalgacık analiziyle, 1989:1-2017:8 dönemi ABD'nin enerji politikalarının etkinliği araştırılmıştır. Uygulanan enerji politikaları ile ilişkili olarak; yenilenebilir enerji (hidroelektrik enerji, jeotermal enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, odun enerjisi, atık enerjisi, biyoyakıt enerji, toplam biyokütle enerji ve toplam yenilenebilir enerji) kullanımı ve CO2 emisyonu arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz neticesinde; hidroelektrik enerji, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, odun enerjisi, biyoyakıt enerjisi ve toplam biyokütle enerjisi kullanımı ile CO2 emisyonu arasındaki ilişkinin negatif korelasyona sahip faz aralığında bulunduğu dönemler tespit edilmiştir. Başka bir ifadeyle, yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının CO2 emisyonuna öncülük ederek, emisyonu azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan analizde kullanılan değişkenler arasında bazı belirli aralıklarda değişkenlerin pozitif korelasyona da sahip oldukları ilgili faz aralığı analizlerinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Greenhouse gases are atmospheric components that directly affect the earth's temperature and cause global warming when the intensity increases excessively. Increasing the energy demand and the global warming has caused some changes in the scope of energy policies applied by countries. The most significant change highlighted is that energy policies encourage the use of renewable energy sources. For this reason, it is important to investigate the effect of the usage of renewable energy sources on CO2 emissions to control global warming. USA, which is the second in the world in terms of carbon dioxide emissions, has been preferred for analysis because of both its accessibility to energy and the high frequency of energy used. With the wavelet analysis in this thesis, the effectiveness of US energy policies has been investigated in the period of 1989:1-2017:8. Within the relation to the energy policies implemented; the relationship between the use of renewable energy (hydropower, geothermal energy, solar energy, wind energy, wood energy, waste energy, biofuel energy, total biomass energy and total renewable energy) and CO2 emissions has been examined. As a result of the analysis; periods in which there is a negative correlation between the use of hydroelectric energy, geothermal energy, wind energy, wood energy, biofuel energy and total biomass energy use and CO2 emissions have been identified. In other words, it has been founded that the usage of the renewable energy source reduces the emission by leading to the CO2 emission of usage. On the other hand, it has been determined that there is a positive correlation between the the variables used in the analysis at certain intervals.