Edirne il merkezindeki anaokulu çocuklarının annelerinde ortoreksiya nervoza eğilimi
Orthorexia nervosa tendency in the mothers of kindergarten children in the province of Edirne
  1. Tez No: 502969
  2. Yazar: HATİCE HİLAL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ortoreksiya nervoza, beslenme davranışı, sağlıklı beslenme, beslenme ve yeme bozuklukları, obsesif davranış, orthorexia nervosa, feeding behaviour, healthy diet, feeding and eating disorders, obsessive behaviour
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı anaokulu çocuklarının annelerinde ortoreksiya nevroza eğilimini belirlemek ve elde edilecek veriler doğrultusunda ortorektik bireylerin yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik sonuçlara ulaşmaktır. Bu araştırma 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde öğrenim gören Edirne İl Merkezi'ndeki anasınıfı öğrencilerinin annelerine yapıldı. Araştırmaya 1299 öğrenci annesinden 604'ü (%46,5) katıldı. Katılımcılara sosyodemografik anket ve ORTO-11 ölçeği uygulandı. Veriler SPSS 19.0 programı ile değerlendirildi. İstatistik yöntem olarak tanımlayıcı istatistikler, Student t-testi, Ki-kare analiz testi ve Pearson korelasyon testi kullanıldı. p≤0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Çalışmamıza katılan annelerin %54,6'sında ortoreksiya nervoza eğilimi yüksek bulundu. Katılımcıların vücut kitle indeksi ile ortoreksiya nervoza arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken katılımcıların düzenli egzersiz yapmaları, alışveriş tercihleri ve ev yapımı gıda (yoğurt/kışlık yiyecek) yapmaları ile ortoreksiya nervoza arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulundu. Çalışmamız sonucunda, anasınıfı öğrencilerinin annelerinden elde ettiğimiz verilerin, Edirne İl Merkezi'nde yaşayan kadınların genel tutumlarına da ışık tutabileceği düşünülmektedir. Sağlıklı beslenme tercihlerini oluştururken aslında hangi gıdaların kullanımının amaçlanması gerektiği, kendi yaşamlarında ya da çocukları üzerindeki denetimlerinde neyin aşırıya kaçabileceği veya hafif kalabileceği zaman zaman yapılan eğitimlerle annelere aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the tendency of orthorexia nervosa in the mothers of the kindergarten children and to reach the results of increasing the quality of life of the orthorexic individuals in the direction of the obtained data. This research was carried out on the mothers of the kindergarten students in Edirne City Centre who were educated in the second semester of 2016-2017 academic years. 604 (46.5%) of 1299 mothers participated in the research. Sociodemographic questionnaire and ORTO-11 scale were applied to participants. The data were evaluated with the SPSS 19.0 program. Statistical methods were descriptive statistics, Student t-test, Chi-square analysis test and Pearson correlation test. p≤0.05 was accepted as significant. In 54.6% of the mothers who participated in our study, tendency of orthorexia nervosa was high. While there was not a statistically significant relationship between participants' body mass index and orthorexia nervosa, there was a statistically significant relationship between participants' regular exercise, shopping preferences, and preparing homemade food (yogurt/winter food) and orthorexia nervosa. As a result of our study, it is considered that the data obtained from the mother of kindergarten students can also shed light on the general attitudes of women living in Edirne City Centre. While establishing healthy eating preferences, what foods should be intended to be used, and what should be avoided or kept light in their own lives or in their control over their children should be passed on to their mothers through occasional trainings.