Siyer-Kur'an ilişkisi (Mekke dönemi)
The relationship between Sirah and Quran (Meccan period)
  1. Tez No: 503016
  2. Yazar: KORKUT DİNDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANEFİ PALABIYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam öncesi, cahiliye, müşrik, şair, kâhin, melek, cin, şeytan, Ademoğulları, İsrailoğulları, Kur'an, Hz. Peygamber, risalet, siyer, Pre Islamic, The age of ignorance, polytheist, poet, sootsayer, angel, jinn, devil, Children of Adam, Children of Israel, Quran, Mohammad, prophethood, sirah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Son dönemlerde Kur'an'ın siyere, siyerin Kur'an'a kaynaklığı meselesi veya Kur'an ve sîretin/sünnetin birlikte anlaşılması gerektiği üzerine tikel ve teorik olarak bir takım çalışmaların yapıldığı müşahede edilmektedir. Sözkonusu çalışmaların devamı niteliğindeki bu araştırma, Hz. Peygamber'in Mekke dönemi risaletiyle alakalı bazı spesifik konuları, tarih ve sosyal bilimler metodolojisi çerçevesinde ilmi ve eleştirel bir yöntemle kritik edip değerlendirmeye çalışmaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda Kur'an'ı hem kendi tarihinde hem de Hz. Peygamber'in sîreti eşliğinde okuyup anlamanın tipik ve kapsamlı bir örneğini teşkil etmektedir. Kuşkusuz Kur'an'ın doğru anlaşılması; ancak siyeri Kur'an, Kur'an'ı siyer rehberliğinde okuyup tetkik etmekle mümkün olacaktır. Siyer-Kur'an ilişkisini konu edinen bu çalışma, giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, kısaca Kur'an-Siyer ilişkisinin tarihi seyri ve niteliği hakkında malumat verilmektedir. Birinci bölümde, Hz. Peygamber'in risalet öncesi dini ve ahlaki durumu tetkik edilmektedir. İkinci bölümde, Mekkeli müşriklerin Allah Resûlü'nü tavsif biçimleri üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde, müşriklerin itirazları ve muhalefetleri bağlamında Resûlullah'ın elçiliği ve elçiden talepler ele alınmakta, bu taleplerin“mucize talepleri”olarak anlaşılıp anlaşılamayacağının kritiği yapılmaktadır. Dördüncü bölümde, Hz. Peygamber'in risaleti, Kur'an'ın muhataplara yönelik bazı hitapları, özellikle de Benî Adem ve Benî İsrâil'e yapılan hitapları ekseninde araştırılmakta, bu hitap unsurlarının kavmî bir mahiyet arzedip arzetmediği tartışılmaktadır. Beşinci bölümde ise Resûlullah'tan Kur'an dinleyen cin kavim ve kabilelerinin kimliği tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is being observed, recently, that a number of particular and theoretical studies are carried out about the resourcefulness of Quran to the life of the prophet and vice versa, or about the idea that the Quran and the life of the prophet must be understood together. This research, as a continuation of those studies in question, tries to criticize and evaluate some specific issues related with the Meccan period of the prophethood of prophet Mohammad within the framework of the methodology of history and social sciences and with a scientific and a critical method. This study constitutes also a typical and a comprehensive example of reading and understanding the Quran both in its own history and together with the life of the prophet. There is no doubt that understanding the Quran correctly will only be possible by reading and examining the life of the prophet under the guidance of the Quran and vice versa. This study, addressing the relationship between the life of the prophet Mohammad and the Quran, consists of an introduction and five chapters. A short information about the historical process and the quality of the relationship of the Quran and the prophetic biography is provided within the introductory part. In the first chapter, the religious and ethical situation of the prophet Mohammad preceding the prophethood is being examined. In the second chapter, the types of the Meccan polytheists' characterization of the prophet of God is dwelled on. In the third chapter, the messengership of the prophet Mohammad and the demands from the messenger are handled within the context of the objections and oppositions of the polytheists and an evaluation of the question of whether these demands can be regarded as“demands for miracle”is made. In the fourth chapter, the prophethood of the prophet Mohammad and some of the Quranic addresses towards the interlocutors are explored particularly within the frame of the addresses made to the Children of Adam and Children of Israel. The question of whether these addresses are of a racial quality is also discussed within the same chapter. In the fifth chapter, the identity of the race and clans of the jinns who listened to the Quran from the prophet of God is being tried to be determined.