Eklem hipermobilitesinin fizisel fitness üzerine etkileri
Effects of joint hypermobility on physical fitness
- Tez No: 503019
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA DEMİRBAĞ KABAYEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Eklem hipermobilitesi, fiziksel fitness, sağlık, Hypermobility, physical fitness, health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Eklem hipermobilitesinin fiziksel fitness üzerine etkisini incelediğimiz çalışmamıza 18-23 yaş arası, asemptomatik, eklem hipermobilitesi bulunan 39 bayan gönüllü ile eklem hipermobilitesi bulunmayan 42 bayan gönüllü dahil edildi. Her iki gruba da maksimal bisiklet ergometri testi, 6 dakika yürüme testi, solunum fonksiyon testleri, maksimal inspiratuvar ve ekspiratuvar basınç ölçümü, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinin belirlenmesi, deri kıvrım kalınlığı ölçümü, biyoelektriksel impedans analizi, otur eriş testi, izometrik ve izokinetik ölçümlerle kas kuvveti ve kas dayanıklılığı değerlendirmesi yapıldı. Eklem hipermobilitesi bulunan grupta VO2max, metabolik eşlenik birimi, maksimum watt/kilogram ve otur-eriş testi sonuçlarının eklem hipermobilitesi bulunmayan gruba göre daha yüksek olduğu görüldü (p0.05). Buna göre eklem hipermobilitesi bulunan bireyler; hipermobil olmayan bireylerle aynı hatta daha yüksek seviyede fiziksel fitness kapasitesi sergileyebilirler. Ancak bu durum daha az stabil, daha zayıf ve yaralanmalara daha açık olan gevşek kapsül ve bağlara sahip olmaları nedeniyle daha fazla kas iskelet sistemi sorunu ile karşı karşıya kalmalarına yol açabilir. Toplumda oldukça sık rastlanması nedeniyle bireylerin hipermobilite açısından değerlendirilmesi akılda tutulmalı ve hipermobilite saptanan bireyler bu fiziksel özelliğin ilişkili olduğu durumlar, avantajları ve dezavantajları açısından bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study of the effect of joint hypermobility on physical fitness included 39 female volunteers with joint hypermobility and 42 female volunteers without joint hypermobility, who were asymptomatic and between the ages of 18-23. Maximal cycling ergometer tests, six minute walking tests, respiratory function tests, maximal inspiratory and expiratory pressure measurements, body weight and body mass index measurements, skin fold thickness measurements, bioelectrical impedance analyses, sit and reach tests, muscle strength and endurance assessments with isometric and isokinetic tests were performed for both groups. VO2max, metabolic equivalent of task, maximum watt/kg and sit and reach test results of the group with joint hypermobility were higher than the group without joint hypermobility (p0.05). Accordingly, individuals with joint hypermobility can be shown the same or even higher levels of physical fitness capacity. However, this may lead to more musculoskeletal problems due to their lower stabil, weaker and looser capsules and ligaments. Joint hypermoblity is quite common in the society, therefore individuals should be inspected for joint hypermobility. Also, individuals with joint hypermobility should be informed about advantages and disadvantages of the situations, which are related with the physical property.