Türk İş Hukukunda yabancıların çalıştırılması
Employment of foreigners in Turkish Labour Law
- Tez No: 503270
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancılar, çalışma hakkı, uluslararası işgücü, çalışma izni, iş sözleşmesi, yabancılık unsuru, Foreigners, right to work, international workforce, work permit, employment contract
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Türk İş Hukukunda bireylerin bir işverene bağımlı olarak çalışması, 4857 İş Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kanun koyucu çalışma hayatını düzenlerken bireyleri, vatandaş ve yabancı olarak ayırmamış, bütünleyici bir anlayış ile herkesin çalışma hakkına sahip olduğunu belirtmiştir. Herkes çalışma hakkına sahip olsa da çalışma hayatı içerisinde vatandaşlar ile yabancıların farklı bir konumda olduğu bir gerçektir. Bu yüzden yabancıların çalışmasının şartları, farklı bir mevzuat içerisinde değerlendirilmektedir. 13.08.2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, yabancıların çalışma şartları açısından temel kanundur. Bu Kanun'un yanı sıra 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, yabancılar bakımından getirmiş olduğu temel esaslar bakımından önemlidir. Tez çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yabancı kavramı tartışılmakta olup, yabancı türleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, yabancıların çalışma hakkı noktasında ne durumda oldukları, 1982 Anayasası ve uluslararası hukuk belgeleri bakımından değerlendirilmiştir. İkinci bölüm doğrudan 6458 sayılı Kanun'u konu almakla beraber bu bölümde, Türk Hukuku bakımından çalışma izni ve muafiyetinin usul ve esasları derinlemesine incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise çalışma hayatındaki yabancıların Türk İş Hukuku karşısındaki durumu, yabancı işçilerin çalıştırılması ve yabancıların taraf olduğu iş sözleşmelerinin özellikleri tartışılmıştır. Bu çalışma ile hedeflenen, yabancıların bir birey olarak temel hak niteliğindeki çalışma hakkından mahrum bırakılamayacağı ancak bu yabancıların çalışması esnasında statüleri gereği bazı özel şartların aranması gerektiğinin ortaya konulmasıdır. Bu noktada önemli olan, bir sebeple ülkesinden ayrılmış olan yabancıların, yerleştikleri ülkede onurlu bir hayat sürebilmeleri için gerekli olan çalışma şartlarının okuyucuya sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The work of individuals in the Turkish Labor Law is regulated in the Labor Code of 4857. While organizing his working life, the lawmaker has stated that individuals are not separated as citizens and foreigners but have a right to work and freedom for everyone with a complete understanding. Although everyone has the right and freedom to work, it is a fact that citizens and strangers are in a different position in working life. As a result, the employment of foreigners is assessed in special legislation. Law No. 6735, published in the Official Gazette on 13.8.2016, is the basic law in terms of the working rules of foreigners. In addition to this Law, the Law on Foreigners and International Protection No. 6458 is important in terms of the fundamental principles that foreigners have brought about. Our thesis work consists of three parts. In the first part, the concept of foreign is discussed, and foreigners with and without international protection are listed. In addition, foreigners are assessed in terms of their right to work and freedom. The second part is directly related to Law No. 6458, and in this section, the procedures and principles of work permits in terms of Turkish Law have been thoroughly investigated. In the third and last section, the situation of foreigners in working life against Turkish Labor Law and especially the characteristics of labor contracts in which foreigners are parties is discussed.