Analysis of Turkish electricity system: Focusing on smart grid concept
Türkiye elektrik sisteminin akıllı şebeke konseptine odaklanılarak analizi
- Tez No: 503327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE TEKİNER MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Şebekeler, Elektrik Şebekesi, Karşılaştırma, Yenilenebilir Enerji, Smart Grid, Electricity Grid, Comparison, Renewable Energy
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde kullanılan elektrik şebekesi hem eski sistemleri ve yöntemleri kullanmakta, hem de çoğunlukla fosil yakıtlar tüketmektedir. Dolayısıyla hızla artan dünya nüfusu ve buna bağlı olarak artan enerji talebini karşılayamama problemleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca büyük oranda fosil yakıtlar kullanılması atmosfere ve çevreye ciddi zararlar vermektedir. Bu sorunlar yeni sistemlerin geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaçlara istinaden yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmayı, enerji talebini daha verimli karşılamayı hedefleyen akıllı şebeke kavramları geliştirilmektedir. Çok geniş bir alanı kapsayan bu yeni kavramlara her ülke ve kurum farklı açılardan yaklaşmaktadır. Bu sebepten ülkelerin akıllı şebeke durumlarını karşılaştırmak oldukça güçtür. Bu çalışma, Türkiye elektrik şebekesi için, bu karşılaştırmayı mümkün olan en kapsamlı şekilde gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple elde edilen veriler doğrultusunda, belirlenen ve genişletilen kriterlere göre karşılaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Bunun için, bu alanda yapılmış projeler ve belirlenmiş kriterler kullanılmıştır. Birçok kriter bazında veri bulma güçlüğü çekilmiş olsa da, yapılan karşılaştırmalar sonucunda, Türkiye Elektrik şebekesinin, alanında öncü ülkelerin oldukça gerisinde olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yapılan çalışmalar ve yatırımlar, belirli alanlarda umut vericidir. Bu çalışma genel olarak bu karşılaştırmaların analizlerini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The electricity grid that is used today mostly uses old systems and methods, and often consumes fossil fuels. Using high rate of fossil fuels causes both the danger of depletion of fossil fuels and the harm to the environment and the atmosphere. There is also a risk of not being able to meet the rising energy demand because of the increasing of the world population and urbanization life. All these reasons lead to the necessity of a new system. Smart grid concepts are being developed aiming to use more renewable energy resources and meet energy demand more efficiently in response to these needs. Smart grid concept covers a very wide area and each country focus on the different areas of smart grid depending on their primary needs. Therefore, it is quite difficult to compare smart grid status of countries. This study aims to realize this comparison in the most comprehensive way possible for Turkish electricity grid by using the data obtained. The key indicators for smart grid presented in the literature are expanded and then used for the comparison. Despite the difficulty of finding data on many criteria, as a result of the comparisons, it was observed that Turkish electricity grid is far behind the leading countries in the area. However, in certain areas, studies and investments are promising. This study generally presents analyzes of these comparisons.