Sosyal medyada son kullanıcı davranışlarına ilişkin prototip oyunlaştırma önerisi
Prototype gamification proposition for the behaviour of social media end user
  1. Tez No: 503332
  2. Yazar: TARLAN KHAIYAT KOLKARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KARAHOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Sağlık, Obezite, Çocukluk Çağı Obezitesi, Oyunlaştırma, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, E-Health, Obesity, Child Hood Obesity, Gamification, Human-Computer Interaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, günümüzde Türkiye'de ve dünyada hızla artan ve toplum sağlığını ve gelecek nesilleri tehdit eden çocukluk çağı obezitesi tekno-sosyal tabanı ile incelenmiştir. Araştırmamızda kullanım alanları yaygınlaşan e-health uygulamalarının çocukluk çağı obezitesinin yönetimi ve önlenmesinde etkli olup olamayacağı tasarım boyutunda ele alınmıştır. Bu anlamda son kullanıcı davranışlarına ilişkin prototip bir oyunlaştırma önerisi tasarlanmıştır. Geliştirilen“Haydi Yakala”isimli mobil sağlık uygulamasında oyunlaştırma teknikleri ve mantıksal çerçeve metodu kullanılmıştır. Araştırmamızın kapsamı obezite ile mücadelede mobil sağlık yöntemlerinin kullanılmasıdır. Bu kapsamda yetişkin obezitesi, okullarda çocukluk çağı obezitesine yönelik geliştirilen yöntem ve uygulamalar, çocukluk çağı obezitesine yol açan genetik problemler, aile içi şiddet, ailelerde yaşanan ekonomik problemler dahil edilmemiştir. Araştırma sonucunda mobil sağlık uygulamalarında oyunlaştırma tekniğinin obezite ile ilgili mücadelede etkili olabileceğine odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the rapid expansion of childhood obesity in Turkey and worldwide which threatens public health and future generations were analyzed. Our study focused on the usage of e-health applications in order to examine the effect to prevent and treatment childhood obesity. In this sense, the prototype gamificiation proposition for the end-user behavior has been designed. In the developed“Let's Catch”named mobile health application, dramatization techniques and logical framework method has been used. The scope of our research is the use of mobile health methods in the fight against obesity. In the scope of the search the following subjects have been excluded; adult obesity, methods and practices developed for childhood obesity in schools, genetic problems that lead to childhood obesity, intrafamilial violence, economic problems experienced in the family. As a result of the research gamification techniques in mobile health applications observed to be effective in combating obesity.