Irak'tan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Türkmenler üzerine bir araştırma: Ankara örneği
A research on iraqi Turkmens forced to migrate from Iraq to Turkey: Ankara case
  1. Tez No: 503437
  2. Yazar: RAHİME MERCAN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT GELEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, zorunlu göç, kültürel süreçler, Irak Türkmenleri, Ankara, Migration, forced migration, cultural processes, Iraqi Turkmens, Ankara
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Göç olgusu en genel ifadeyle bireylerin veya insan topluluklarının çeşitli sebeplerle bulundukları ortamları geçici veya kalıcı olarak değiştirmesidir. İnsanlar değişen yaşam şartlarına uyum sağlayabilmek ve yaşamını idame ettirebilmek amacıyla kimi zaman isteyerek kimi zaman da zorunlu olarak göç etmektedirler. İnsanların bulundukları yerleri terk etmesinin en sık karşılaşılan sebepleri savaş gibi zorunlu şartlar ve ekonomik sorunlar olmuştur. Türkmenler, Irak'ın kuzeyinde yüzyıllardır yaşayan bir Türk topluluğudur. Irak'taki baskıcı rejimler, istikrarsızlık, etnik çatışma, dış müdahale, savaş gibi sebeplerden dolayı Irak Türkmenlerinin bir kısmı farklı zamanlarda Türkiye'nin farklı il ve ilçelerine göç etmişlerdir. Bu çalışmada Irak Türkmenlerinin Türkiye'ye ve özellikle çalışmanın kapsamı dolayısıyla Ankara'ya, Körfez Savaşı'ndan itibaren devam eden göçlerinin sebepleri, süreçleri, sonuçları ve mevcut yaşam koşulları araştırılmıştır. Çalışmada geçerli bilgiler elde edebilmek amacıyla öncelikle Ankara'daki Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile görüşülerek Ankara'daki Irak Türkmeni göçmenlerle iletişim sağlanmıştır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş, bu bağlamda örneklemdeki katılımcılar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışma Irak ve Türkmenler hakkında yapılan diğer akademik çalışmalardan farklı olarak yaygınlık tespiti amaçlı bir araştırma olmaktan ziyade; Ankara'daki Irak Türkmenlerine dair derinlemesine bilgiler elde etmeyi hedefleyen yoğunluk amaçlı bir araştırmadır. Ayrıca Ankara'daki Irak Türkmenlerinin güncel sosyolojik yapısının incelenmesi sebebi ile çalışmanın literatüre önemli katkıları olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration, in most general terms, is a phenomenon in which individuals or human groups change their residing environments temporarily or permanently thanks to various reasons. Human beings migrate voluntarily or compulsorily to adapt to changing living conditions and to linger on. The most frequently encountered reasons for human beings' to leave their residing environments are such compulsory conditions as war and economic problems. Turkmens are a Turkic community living in Northern Iraq for centuries. Some of Iraqi Turkmens have migrated to Turkey's different provinces and districts in different times due to oppressive regimes, instability, ethnic conflicts, foreign interventions and warfares. In this study, Iraqi Turkmens' reasons for migration to Turkey, in particular to Ankara, which has been ongoing since the Gulf War, migration processes, results and their living conditions in Ankara are examined. With the aim of accessing valid information, after getting into touch with the Iraqi Turkmens Association for Culture and Aid, Iraqi Turkmen migrants in Ankara have been contacted with. Qualitative research method has been employed in the study. Accordingly, in-depth interviews have been carried out with participants within the sample. This study, different from other academic researches on Iraq and Turkmens, aims intensity and in-depth information about Iraqi Turkmens in Ankara, rather than being a research for prevalence determination. Furthermore, since current sociological structure of the Iraqi Turkmens in Ankara have been examined, this study is supposed to make contribution into the literature.