Kamu çalışanlarında göçmen algısı toplumsal kabul ve psikolojik entegrasyon üzerine bir araştırma
A study on social acceptance and psychological integration of migrant perception in public workers
- Tez No: 505368
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN KURTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal kabul ve psikolojik entegrasyon, göçmen, kamu çalışanı, Social acceptance and psychological integration, immigrant, public worker
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Göç, bireyleri ve toplumu her yönüyle etkileyen insanlık tarihi kadar eski sosyolojik bir olgudur. Genel anlamıyla, insanların; çeşitli zorunlu sebeplerin etkisiyle, bireysel veya bireysel olmayan, gönüllü veya zorunlu, geçici ya da sürekli olarak yer değiştirmesidir. İnsanların göç etme nedenleri bulunduğu çağlara göre değişiklikler göstermiştir. İlkel çağlarda göç etme, daha çok doğa ve doğal olayların, afetlerin etkisindedir. Günümüzde ise göç, daha çok ekonomik, kültürel, siyasal ve psikolojik nedenlere bireysel veya kitlesel olarak tezahür etmektedir. Ülke veya bölge sınırları içerisinde yer değiştirme iç göç iken; ülke sınırlarını aşan yer değiştirme hareketi ise dış göç olarak tanımlanmaktadır. Göç etme zorlayıcı sebepler sonucunda oluşmuşsa, bu da zorunlu göç olarak adlandırılmaktadır. Yabancıların yasal prosedürlere uygun başka bir ülkede bulunması düzenli göç olarak değerlendirilirken; yasal olmayan şekillerde başka bir ülkede bulunmaları düzensiz göç olarak adlandırılmıştır. Tarih boyunca Anadolu, göç hareketlerine sahne olmuştur. Türklerin kadim tarihinin beşiği olan Anadolu, tarih boyunca göç hareketlerinin geçiş merkezi veya son durağı olmuştur. Özellikle bu güne yansımaları bakımından Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden başlayıp; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra da devam eden balkanlardan yapılan göçler; Irak Savaşı sonrası Kuzey Irak'tan yapılan göçler; Bulgaristan'dan yapılan göçler; son olarak da Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye'ye yönelen göçler bunlara örnek olarak verilebilir. Gerek Anadolu'nun jeostratejik konumu itibariyle, gerek tarih boyunca göçebe yaşayan ve son olarak Anadolu'nun anavatan olarak Türkler tarafından benimsenmesiyle, Türk tarihinde göçün ayrı bir yeri vardır. Bu da göçü; tarihsel, siyasi, kültürel, ekonomik ve politik açıdan Türkiye'nin temel meselelerinden biri haline getirmiştir.. Özellikle 2010 yılında Arap Baharı neticesinde başlayan göç dalgası ile sayıları 3,5 milyonu aşan göçmen hareketleri, göç konusunu Türkiye'nin esas meselelerinden biri haline getirmiştir. Bu çerçevede bu tezin özgün amacı, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve politik bir meselesi olan göçün ve göçmenlerin halk nezdinde algılanışını ve yorumlanışını ortaya koymaktır. Tez temelde iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde konu ile ilgili kaynak taramasından elde edilen bilgilerle kavramsal ve kuramsal çerçeve açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise ampirik çalışma sonucu elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Kamu çalışanlarının göçmenlerle ilgili algılarını belirlemeye yönelik olan soru önermelerine verdikleri cevaplar, çapraz tablolarda değerlendirerek yorumlanmıştır. Katılımcıların göçmenlerle ilgili görüşlerini yazılı olarak belirttikleri ifadeleri, söylem analizi yapılarak, tablolarda çıkan sonuçlarla birlikte ele alınmıştır. Böylece ülke vatandaşlarına ve ülkede yaşayan diğer insanlara kamu hizmetlerinin ulaştırılmasında önemli bir rolü olan kamu çalışanlarının, göçmenlere ilişkin toplumsal ve bireysel kabul düzeyi ile psikolojik entegrasyon durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tez çalışmasının evreni, Ardahan il merkezinde, kamu kurumlarında çalışan memurlardan oluşmaktadır. Evrenden örneklem olarak rastgele seçilen 500 personele anket çalışması uygulanmıştır. Çalışmada, nicel araştırma ve nitel araştırma yöntemi (söylem analizi) birlikte kullanılmıştır. Nicel araştırmada anket çalışmasında elde edilen veriler SPSS 22.00 programında analiz edilmiştir. Söylem analizinde ise uygulanan anketteki 32 ve 33. sorulara verilen yazılı cevaplar özlerine sadık kalınarak tablolaştırılmış ve katılımcıların yazılı ifadeleri açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak şunlar söylenebilir ki: Katılımcılar, göçmenlerin ülkemize sığınmalarına neden olan zorunlu sebeplere bakarak, onların ülkemizde kabul edilmelerini hoş karşılamaktadır. Ancak göçmenlerin bu kalışlarının, onların gelmelerine neden olan zorunluluk durumlarının ortadan kalkmasıyla sonlaması fikrinde mutabık kalınmaktadır. Bu da kamu çalışanlarının göçmenler hakkındaki düşüncelerini geçicilik üzerine bina ettikleri göstermektedir. Çalışma ve iş yaşamı, kültürel entegrasyon, vatandaşlığa alınma, ekonomik etkiler vb. açılardan göçmenlere ilişkin toplumsal kabul ve psikolojik entegrasyon hususunda olumsuz algının varlığından bahsedilebilir.
Özet (Çeviri)
Migration is an ancient sociological phenomenon that affects individuals and society in every aspect. Literal meaning of migration can be defined as relocation of people under the influence of various essential causes such as voluntarily or compulsory, temporarily or permanently and individually or non-individually The reasons of human migration show different characteristics for different parts of history. Migration in primitive ages was mainly influenced by the nature, natural events and disasters. In the modern day, migration happens because of economic, cultural, political and psychological reasons which cause individual or collective migration. The change of location is that within the country or territory is defined as domestic migration, whereas change of location which is aimed to cross the physical borders of a country is defined as external migration. When migration occurs as a result of compelling reasons, it is defined forced migration. The presence of immigrants in another country legally is considered regular migration, while the presence of immigrants in another country illegally is considered as irregular migration. Throughout history, Anatolia has been the scene of immigration movement. Anatolia, which has a central role in the history of the Turks, has been the transition center or the last stop of migration throughout history. Especially, recent historical migration in Balkans which starts from last period of the Ottoman era and continuing after the proclamation of the Republic of Turkey, migrations from Northern Iraq after the Iraq War, migration from Bulgaria and finally the migration flows to Turkey after the civil war in Syria can be given as examples. Migration has an important role in Turkish history due to the geostrategic position of Anatolia and by nomadic national characters of Turks throughout history which resulted with Turkish claim of Anatolia as a motherland. In that regard, migration has become one of the major issues in terms of historical, political, cultural, economic and political perspective in Turkey In this context, the original purpose of this thesis is to reveal the perception and interpretation of migrants and migration, which is a historical, cultural and political matter of Turkey. The thesis is basically composed of two parts. In the first chapter, the conceptual and theoretical framework is explained with literature research. In the second part, empirical study results were analyzed. The survey answers obtained from public employees are analyzed with the evaluation of cross tabulation. The written statements of participants about immigrants were analyzed together with the results of the cross tabulation analysis. In that regard, it is aimed to reveal public employees' perception on social and individual acceptance level of immigrants and their psychological integration. It is particularly important since public employees have an important role in delivering public services to citizens of the country and other people living in the country. The universe of thesis work consists of civil servants working in public institutions in the center of Ardahan. The survey study was conducted on 500 civil servants who are randomly selected samples selected from universe. This study uses both quantitative and qualitative analysis. In the quantitative study, the data obtained from surveys were analyzed with SPSS 22.00 program. In the qualitative analysis, the written answers of questions 32 and 33 in the survey were tabulated with their original replies and it is aimed to explain written statements of the participants. Consequently, it can be said on scope of this study that participants welcome the acceptance of immigrants in Turkey by looking at the mandatory reasons for their migration. However, there is a consensus among participants that the stay of immigrants should be limited until the elimination of the compulsory conditions which led to their migration. This shows that public employees have a temporary migration perspective about immigrants. It may be said that there is a negative perception about social acceptance and psychological integration of immigrants in the specific fields such as working life, cultural integration, citizenship and economic effects of immigrants.