Örgütsel adalet algısının çalışanların işe yabancılaşmasına etkisinde tükenmişliğin ve presenteizmin rolü
The role of exhaustion and presenteeism in the effect of orgazinational justice perception on work alienation of the employees at work environmonet
- Tez No: 503447
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Justice Perception, Burnout Syndrome, Presenteizm, Alienation to Work
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların ve örgütlerin sürekliliği ve verimliliği açısından önemli bir yere sahip olan örgütsel adalet algısının çalışanların işe yabancılaşmaya etkisinde tükenmişliğin ve presenteizmin aracı rolünü araştırmaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak örgütsel adalet algısı ve işe yabancılaşma kavramlarına ilişkin teorik bilgiler verilerek, her iki kavram arasındaki ilişkinin boyutu ve yönüne ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, tükenmişlik ve presenteizm kavramlarına ilişkin teorik bilgiler izah edilerek, nedenleri, sonuçları ve çalışanlar ve örgütler açısından önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, araştırmanın değişkenleri olan örgütsel adalet algısı, tükenmişlik, presenteizm ve işe yabancılaşma arasındaki ilişkilerin teorik çerçevesini belirlemeye yönelik açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise, araştırmanın temel amacı doğrultusunda araştırma örnekleminden toplanan anket verileri analiz edilerek, elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tükenmişliğin ve presenteizmin, örgütsel adalet algısı ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkide anlamlı etkilerinin olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimler: Örgütsel Adalet Algısı, Tükenmişlik Sendromu, Presenteizm, İşe Yabancılaşma.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the organizational justice perception, which has an important place in terms of the continuity and productivity of employees and organizations, as a result of the burnout of employees in the alienation of work and the agent role of presenteizm. The study consists of four parts. In the first part, by giving general theoretical information about the concepts of organizational justice perception and work alienation, explanations about the dimension and direction of relation between the two concepts are given. In the second part, the theoretical information about the concepts of burnout and presenteizm are explained and the causes, the consequences and the importance on the employees and organizations are emphasized. In the third part, explanations were made to determine the theoretical framework of the research variables such as organizational justice perception, burnout, presenteizm and work alienation. In the fourth part, in accordance with the main objective of the research, by analyzing the survey data collected from the research sample, the findings were interpreted. The data obtained from the research showed that burnout and presenteizm have significant correlations between organizational justice perception and work alienation.