Entegre raporlamada içerik analizi
Content analysis in integrated reporting
  1. Tez No: 503446
  2. Yazar: TOLGA ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ERKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Bilgi, Finansal Olmayan Bilgi, Entegre Raporlama, Financial Information, Nonfinancial Information, Integrated Reporting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İşletmeler, faaliyetleri sonucunda ürettikleri bilgileri raporlar aracılığıyla ilgi duyanlara sunmaktadır. Bu bilgiler, hem finansal hem de finansal olmayan niteliktedir. Finansal bilgiler, muhasebe bilgi sistemi vasıtasıyla mali tablolarda sunulmaktadır. Finansal olmayan bilgiler ise kurumsal raporlar aracılığıyla iletilmektedir. Bu durum üretilen bilgileri kullanan kesimlerin, finansal ve finansal olmayan bilgileri farklı kaynaklardan sağlamalarına neden olmaktadır. Entegre raporlama ise hem finansal hem de finansal olmayan bilgileri tek çatı altında sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı, raporlamada yeni bir bakış açısı sunan entegre raporlamayı, şirketlerin yayınladıkları raporları analiz ederek açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda entegre raporlama kavramı teorik olarak açıklandıktan sonra Fortune dergisinin yayınladığı 2016 yılı dünyanın en büyük 500 şirketi içinde yer alan 50 şirketin entegre raporları nitel analiz yöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, raporlarda içerik ögelerinin tamamına ilişkin bilgi sunulurken, kurumsal genel görünüm ve dış çevre konusunda daha fazla açıklama yapıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Businesses present the information produced as a result of their activities by reports to interested parties. These information is both financial and non-financial. Financial information is presented in the financial statements through the accounting information system. Non-financial information is communicated through corporate reports. This situation leads to the aqusition of financial and non-financial information from different sources for those who use this information. Integrated reporting aims to present both financial and non-financial information under a single roof. The aim of this study is to explain the integrated reporting that provides a new perspective in reporting by analyzing the reports published by the companies. In accordance with this purpose, after theoritically explaining the integrated reporting concept, the integrated reports of the 50 companies in the world's largest 500 companies published by Fortune magazine in 2016 have been analysed by content analysis which is one of the qualitative analysis methods. While the integrated reports provide information on the complete content more explanations are given about the corporate overview and the external environment.