Eskiçağ'da Vezirköprü ve çevresi
Vezi̇rköprü and its surroundings in ancient period
- Tez No: 503473
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vezirkprü, Oymaağaç, Nerik, Hattiler, Kült, Vezirköprü, Oymaağaç, Nerik, Hattians, Cult
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamızda, Vezirköprü ve çevresinin tarihi coğrafyasını incelerken bölgenin genel özelliklerini ve bu özelliklerin doğurduğu sonuçların bölge için neden önemli olduğunu giriş bölümünde vermeye çalıştık. Bölgenin tarihi coğrafyasının insan yerleşmelerine uygunluğundan bahsettik. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda Vezirköprü ve çevresi ile yapılan araştırmalarda bölgenin komşu il ve ilçelerdeki yerleşim yerlerinin özellikle Eski ve Orta Tunç Çağı'na ait önemli yerleşim yerlerinin nereler olduğu ve bu yerleşim yerlerinden çıkan buluntuların tümülüslerden mi kaya mezarlarından mı çıkarıldığına ve ayrıca hangi döneme ışık tuttuğunu birinci bölümde bahsettik. İkinci bölümde ise M.Ö II. Binde Vezirköprü ve çevresindeki yerleşim yerlerinin nerelerde olduğu özellikle kıyı yerleşmelerinin hangi döneme ait olduğunu, bu yerleşim yerlerinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Ayrıca Asurlu Tüccarların bölgede yapılan ticari faaliyetlerinin neler olduğunu, takas ürünlerinin çeşitlerinden ve ekonomik ilişkileri sonucu bölgedeki ticari yol güzergâhlarının durumu izah etmeye çalıştık. Üçüncü bölümde ise Anadolu'nun Hatti kültüründen ve bu kültür içinde önemli yer tutan mitos ve efsaneleri varlığını izah etmeye çalıştık. Ayrıca krallar için bu efsanelerin öneminden ve bayramların devlet yönetiminde önemli bir yerinin olduğunu, kutlanan Anadolu'daki bayramların günümüze kadar devam edenlerini anlattık. Son bölümde ise bahsettiğimiz Vezirköprü ve çevresindeki Demir Çağ ve sonrasındaki Hellenistik ve Roma dönemlerine ait yerleşim yerleri az sayıda olup bölgede çıkarılan buluntular bölgenin aydınlatılmasında yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to give an overview of the general characteristics of the region and its implications for the region when examining the historical geography of Vezirköprü and its surroundings. We mentioned that the historical geography of the region is compatible with human settlements. According to the information we have obtained, the researches carried out with Vezirköprü and its surroundings show that the locations of the settlements in the neighboring provinces and districts of the region, especially the important settlements belonging to the Old and Middle Bronze Age and the fact that the finds from these settlements are removed from tumuli or rock tombs, We have talked about. In the second part BC II. The characteristics of these settlements are mentioned in particular where the settlements of Vezirköprü and the surroundings are located, in particular the turning of the coast settlements. We also tried to explain what the Asurlu Traders' commercial activities were in the region, the types of clearing products and the commercial road routes in the ending region of economic relations. In the third chapter, we tried to explain the existence of Hatti culture of Anatolia and the myths and legends which are important in this culture. We also talked about the significance of these myths for the kings and the importance of the festivals in the administration of the state and the celebrations of Anatolian festivals which are celebrated until the day. In the last part, the Vezirköprü and the surrounding Iron Age and the Hellenistic and Roman settlements are few in number and the finds revealed in the region are inadequate to illuminate the area.