Ortaokul öğrencilerinin okuma becerilerinin geliştirilmesinde ailenin etkisi
The effect of the family in the development of reading skills in secondary school
  1. Tez No: 503478
  2. Yazar: ZÜLEYHA ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ARICİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Okuma, Anlama, Alışkanlık, Tutum, Family, Reading, Comprehension, Habit, Attitude
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Okuma, anlamaya ve yorumlamaya dayalı zihinsel bir beceridir. Okuma becerisini geliştirmede küçük yaşlardan itibaren kazanılan okuma alışkanlığı etkilidir. Hayatın başlangıcından itibaren kişinin yanında olan aile, okuma becerisi geliştirme sürecinde önemlidir. Bu araştırmada ailenin ortaokul öğrencilerinin okuma becerileri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı beşinci sınıf öğrencilerin velilerine yönelik olarak hazırlanmış olan Okuma ve Aile Programı (OVAP ) adlı aileleri okuma eğitimi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan programla öğrencilerin okuduğunu anlama düzeyleri, okuma becerileri, okumaya yönelik tutumları ve okuma alışkanlıklarında bir değişiklik olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada alan yazın incelenerek öğrencilerin okuma becerisi, okuduğunu anlama düzeyi, okuma alışkanlığı, okumaya yönelik tutumlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek etkinlikler araştırılarak; bu kapsamda velilere yönelik bir program hazırlanmıştır. Araştırma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde yapılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır Bir deney ve bir kontrol grubunda bulunan toplam 40 öğrenci ile gerçekleştirilen araştırma beş hafta sürmüştür. Deney grubundaki öğrenci velilerine Okuma ve Aile Programı uygulanmış, kontrol grubundaki öğrenci velilerine herhangi bir okuma eğitimi programı uygulanmamıştır. Deney grubundaki öğrenci velilerine öğrencilerin okuma becerisi, okuduğunu anlama düzeyi, okuma alışkanlığı, okumaya yönelik tutumlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek bilgi notları, etkinlikler hazırlanmış ve uygulamalı olarak gösterilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda gerçekleştirilen deneysel uygulamanın başında ve sonunda öğrencilerin okuduğunu anlama ve okumaya yönelik tutumları test edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda deney grubundaki öğrenci velilerine yönelik olarak bireysel görüşmeler ve gözlemler yapılmış; velilerden de öğrencilerin okumalarına yönelik gözlem raporlarını doldurmaları istenmiştir. Deney ve kontrol gruplarından nicel olarak elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 programından yararlanılmıştır. Deney grubu öğrenci velilerine ait görüşme ve gözlemlerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, nicel boyutta elde edilen veriler deney grubundaki öğrencilerin okuduğunu anlama düzeyi ve okumaya yönelik tutumları arasında deney grubu lehine anlamlı farkların olduğunu göstermiştir. Araştırmanın nitel boyutunda elde edilen bulgular öğrencilerin okuma becerisi ve okuma alışkanlığının olumlu yönde geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Reading, as an intellectual skill based on comprehension and interpretation. For improving reading skills, acquiring reading habit at youngages is crucial. Supporting the individual from the beginning of life, family, is also an important factor while improving reading skills. In this research, the effect of Reading and Family Program (RFP) on the reading skills of secondary school students has been analyzed. Reading and Family Program has been designed for the families of fifth grade students with the intention of raising awareness about reading education. The main objective of there search is to determine whether the above mentioned programhas resulted in anychange in thelevel of readingskills, comprehension, reading attitude sandhabits of thestudents. Improvingstudents' readingskills is of vital importance concerning the fulfillment of thepurpose of Turkishcourses, increasingreadinghabit in ourcountry andpresenting the positiveinfluence of thefamilies on readingeducation. Activities that couldenhance reading skills, level of comprehension, reading habit and attitudes of reading were searchedin the literature and a program for parents was prepared in this frame. Theresearchwasconducted in Istanbul in 2016-2017 academicyear. An eclecticmethod, including both quantitative and qualitative methods was used. The research, covering one experimental and one control group of 40 students in total,was carried out for five weeks.Reading and Family Program was applied to the parents of the experiment group,while the control group was not subject to any kind of reading education program. Certainin for mation notes and activities regarding reading skills, reading comprehension, reading habit sandattitudes were prepared and also demonstrated in practicefortheparents in the experimentgroup. At the quantitative dimension of theresearch, thereading comprehension and reading attitudes of the students were tested before and after the experiment alapplication. On theotherside, at the qualitative dimension, individual interviews and observations were made with the parents in the experimentgroup, besides, parents were asked to fill out observation reports concerning the reading of thestudents. SPSS 23.0 was used for analyzing the quantitative data acquired from the experiment and control groups. Besides, content analysis method was used for analyzing data collected from the interviews with and observations of the students and parents in the experiment group. Research results on the quantitative dimension have shown that there has been meaningful differences regarding the level of reading comprehension and reading attitudes in favour of the students in the experiment group. The results on the qualitative dimension of the research has demonstrated that the reading skills and habits of the student shave improved in positive manner.