Yasama meclislerinde komisyonlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun yasama sürecindeki rolü
Parliamentary committees and the legislative role of the committee on equal opportunities for men and women (KEFEK) in Turkish Parliament
- Tez No: 503507
- Danışmanlar: PROF. DR. BERTİL EMRAH ODER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yasama Komisyonu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, KEFEK, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın-erkek eşitliği, Parliamentary Committee, Committee on Equality of Opportunity for Women and Men on Turkish Parliament, KEFEK, gender equality, equality of woman and man
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi amacıyla yasama erkinde faaliyet göstermek üzere, dünyadaki birçok parlamentoda daimi nitelikli komisyonlar kurulmaktadır. Türkiye'de de, 5840 sayılı Kanun'un kabulü ile TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (“KEFEK”), 2009 yılında kurulmuştur. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun yasama sürecindeki rolünü araştıran bu çalışmanın amacı, Komisyonun görev ve yetkileri ile bunları kullanma biçimi üzerinden Komisyonun rolünü ve yasama meclisi komisyonları arasındaki yerini tespit etmektedir. Komisyonun bu süreçteki rolünü nasıl yerine getirdiğini de araştıran çalışma, Komisyonun kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği faaliyetler üzerinden etkinliği ve etkililiği bakımından tespit ve öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda; KEFEK'in yasama komisyonları arasındaki yerinin tespit edilmesi amacıyla öncelikle, yasama meclislerinde yer alan komisyonlara ilişkin literatür ortaya konulmuştur. İkinci olarak, esas veya tali komisyon olarak kanun yapım sürecindeki görevi ve faaliyetlerine ilişkin bir etkinlik değerlendirmesi yapılmıştır. Son olarak; Komisyonun denetim görevi ile diğer görev ve faaliyetleri ele alınmış, Komisyonda görüşülen örnek kanun tasarıları bakımından Komisyonun tutumu incelenmiştir. Hak koruması bakımından toplumsal cinsiyet alanına en çok etki eden kanun tasarılarının seçilmesi ile Komisyonun tutumu; güçlülük-zayıflık, uzmanlık- sıradanlık ve partizanlık-objektiflik açılarından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In numerous parliaments around the globe, standing or portfolio parliamentary committees have been established for maintaining and monitoring the gender equality in legislative process. With the enactment of the Law No. 5840 in Turkey, the Committee on Equal Opportunities for Men and Women (“KEFEK”) was formed in 2009 as a standing committee. The present thesis aims at examining the role of KEFEK in the legislative process considering the literature as regards the parliamentary committees. At the same time, the thesis analyzes KEFEK's effectiveness and critically assesses its influence over the legislative activities to provide suggestions. In order to determine the place of KEFEK among the legislative committees, at first, the literature in relation to the parliamentary committees is reviewed. Second, an activity assessment of KEFEK is provided as regards its duties and activities as a primary or secondary committee. Third, the auditing duty and other duties of KEFEK are reviewed. Finally, its position in terms of the selected draft laws is discussed. The position of KEFEK is analyzed from the perspectives of“strength-weakness”,“expertise-mediocrity”and“partisanship-objectivity”by choosing the draft laws which have a major impact on the gender equality.