The influence of pair-programming technique on secondary school students' confidence and achievement in computer programming
Bilgisayar programlamada eşli programlama tekniğinin ortaokul öğrencilerinin özgüven ve başarısına etkisi
- Tez No: 503649
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLFİDAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu durum çalışmasının amacı eşli programlama tekniğinin ortaokul öğrencilerinin başarı ve özgüvenine olan olası etkilerini keşfetmekti. 35 ortaokul 5. sınıf öğrencisiyle 8 hafta yapılan bu uygulamada, öğrenciler bireysel ve eşli olmak üzere ayrıldı. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel veri toplandı. Röportajlar, öğrencilerin özgüven ölçeği puanlamaları ve rubrikler ile puanlanan başarı puanları çalışmanın temel veri kaynaklarıydı. Nitel veri eşli ve bireysel olan 20 öğrenci ile yapılan röportajlar ile toplandı. Nicel veri ise 35 öğrenciden özgüven ölçeği ve başarı rubrikleri ile toplandı. Bu veri kaynaklarının analizinde alan içerik analizi, tanımlayıcı istatistik ve bağımsız örneklemler t-testi kullanıldı. Bu çalışmanın sonucu, bilgisayar programlamada eşli programlama tekniğinin öğrencilerin başarı ve özgüveninin gelişmesinde etkili olduğunu ortaya çıkardı. Eşli programlama tekniğinin kullanımının karmaşık programlama problemlerini yardımlaşarak, bilgileri paylaşarak ve hataları düzelterek çözmede faydalı olduğu ortaya çıktı. Dahası, motivasyon, etkinliği tamamlama süresi, ürün kalitesi ve öğrenme eşli programlama tekniğinin olumlu faktörleri olarak ortaya çıktı. Eşler arasındaki anlaşmazlık gibi olumsuz faktörler olarak ortaya çıkmasına rağmen, olumlu faktörler daha ağır bastı. Bilgi toplumunun değişen ihtiyaçları doğrultusunda programlama eğitimi öğrencilerimizin geleceği için gerekli olan önemli yeteneklerden biri haline geldi ve bu çalışma eşli programlama tekniğini etkili bir metot olarak tavsiye ederek pratiğe katkı sağlamaya çalıştı.
Özet (Çeviri)
The aim of this case study is to explore the possible influences of Pair-Programming Technique on Secondary School students' confidence and achievement in computer programming. Within an 8-week implementation with 35 students in 5th grade, the students were divided into Individual and Pair-Programmers. The number of pair students was 22 and there were 13 individual students in the study. Both qualitative and quantitative data were collected in the study. The main data sources were interviews, students' ratings on a confidence scale, and their achievement scores based on rubrics. The qualitative data were collected through interviews with 20 students who were either in pair and individual programming groups. The quantitative data were collected through confidence scale and achievement rubrics from the 35 students. Content analysis, descriptive statistics, and Independent Samples t-Test were conducted to analyze the data. The result of the study revealed that Pair-Programming technique was found to be effective for improving students' confidence and achievement in computer programming. Pair-programming Technique was useful for students in terms of solving complex programming problems by helping each other, sharing knowledge and correcting mistakes. Moreover, the motivation, task completion time, quality of products and learning was revealed as positive factors of Pair-Programming Technique. Although negative issues also emerged during the implementation such as disagreements among pairs, the positive effects overweighed. As programming is one of the key skills necessary for the future of students with the changing needs of information society, this study contributes to the literature and practice by suggesting Pair-Programming Technique as an effective method.
Benzer Tezler
- Görünmez çizgi ve görünmez yüzey algoritmalarının incelenmesi
Hidden line and hidden surface algorithms
TANSEL BOLAT
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiKonstrüksiyon Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HİKMET KOCABAŞ
- İnsansız hava aracı için bir borda bilgisayarının mimarisi ve tasarımı
Başlık çevirisi yok
SAİT N. YURT
Yüksek Lisans
Türkçe
1995
Astronomi ve Uzay Bilimleriİstanbul Teknik ÜniversitesiY.DOÇ.DR. T. BERAT KARYOT
- Çeşitli büyüklüklerdeki alışveriş mekanlarını aydınlatma sistemleri tasarım ilkeleri
Designing principles of lighting systems in store designs of various types
HALE İKİZLER
Yüksek Lisans
Türkçe
1996
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET Ş. KÜÇÜKDOĞU
- Esnek üretim sistemlerinin tasarımı ve çizelgelemesi
Design and scheduling of flexible manufacturing systems
AHMET MURAT PORAY
Yüksek Lisans
Türkçe
1995
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiDOÇ.DR. M. BÜLENT DURMUŞOĞLU
- Ulaştırma problemlerinde bulanık optimizasyon
Başlık çevirisi yok
İSMAİL ÖZDABAN
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. COŞKUN ÖZKAN