Ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim davranışlarının ve beden eğitimi dersine yatkınlıklarının belirlenmesi
Dertermintion of the physical activty exercise behavior change and physical education predisposition of the secondary school students
- Tez No: 503650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yatkınlık, fiziksel aktivite, beden eğitimi dersinden hoşlanma, yetenek, tutum, Predisposition, physical activity, physical education enjoyment, ability, attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim davranışlarının ve beden eğitimi dersine yönelik yatkınlıklarının belirlenmesidir. Araştırmada ayrıca ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim davranışları ile beden eğitimi dersine yatkınları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Genel tarama modelindeki araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Aksaray ilinde öğrenim gören 10 farklı ortaokulun 608'i kız ve 582'si erkek olmak üzere 1190 ortaokul öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgiler Formu, Fiziksel Aktivite Egzersiz Değişim Basamakları Anketi ve Beden Eğitimi Dersine Yatkınlık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden“yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma”tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerin dağılımını kontrol etmek amacıyla normallik testlerinden ve grafiklerden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmada ikili karşılaştırmalarda t Testi çoklu karşılaştırmalarda Ki Kare testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Varyansın kaynağını belirlemek amacıyla Tukey testinden yararlanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da pearson korelasyon kat sayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim basamaklarının üst basamaklarında yer aldıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyet, öğrenim görülen sınıf, aile gelir durumu, okul başarısı ve okul yönetiminin tutumu değişkenleri açısından ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim basamaklarının farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca araştırmada ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yatkınlıklarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin cinsiyeti, öğrenim gördükleri sınıfı, aile gelir durumları ve okul yönetiminin tutumu değişkenleri açısından yapılan karşılaştırmada da beden eğitimi dersine yatkınlarının anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği görülürken okul başarısı değişkeni açısından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuçta araştırma örneklemindeki ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite egzersiz değişim basamakları ile beden eğitimi dersine yatkınlık ölçeğinin beden eğitimi dersine yönelik algılan yetenek ve beden eğitimi dersine verilen değer boyutlarında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Bilim Kodu: 130105
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine secondary school students' physical activity exercise stages of change behaviours and levels of predisposition to physical education. In the study, it was also aimed to reveal the relationship between secondary school students' physical activity exercise stages of change behaviours and levels of predisposition to physical education course. Using screening model, this study was carried out in 2015-2016 academic year. The sample of the study comprises of 608 females and 582 males and in total 1190 secondary students who are studying in 10 different secondary schools.“Personal Information Form, Physical Activity Exercise Stages of Change Questionnaire, and Physical Education Predisposition Scale”were used for collecting research data. Descriptive statistics such as“percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation”were used in analysing research data. In order to check the distribution of data normality tests and graphs were used. Besides, t-test was used for paired comparisons, chi-square test and one-way analysis of variance (Anova) was used for multiple comparisons. The Tukey test was used to determine the source of variance. Pearson correlation coefficient was used in order to determine the relationship between dependent and independent variables. In the study it was observed that the secondary school students were at the higher stages of physical activity exercise stages of change and have a high level of physical activity. It was found out that secondary school students' physical activity exercise stages of change differ in terms of variables such as gender, class level, family income, school success and school management's attitude. Also, their predisposition to physical education course is at the medium level. The comparison of participants in terms of their gender, class level, family income and school management's attitude revealed a meaningful difference in predisposition to physical education whereas no meaningful difference was found in terms of school success variable. Another result of the study is that a meaningful relationship was observed between the participants' physical activity exercise stages of change and perceived ability towards physical education and value placed on physical education sub-dimensions. Science Code: 130105