Characterization of various Iraqi medicinal plant root extracts and their antifungal activities on human pathogenic fungi
Irak'ta yetişen çeşitli tıbbi bitki kökü ekstraktlarının karakterizasyonu ve insan patojen mantarları üzerindeki antifungal aktiviteleri
- Tez No: 503693
- Danışmanlar: Prof. Dr. MEHMET HAKKI ALMA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Tıbbi Biyoloji, Forestry and Forest Engineering, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Candida spp, Antifungal, Antioksidan, fitokimyasal bileşikler, kondanse tanenler, Candida spp, antifungal, antioxidant, phytochemicals compounds, condensed tannin
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu çalışmanın amacı Erbil şehrindeki Doğum Öğretmenliği Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndaki vajinal hastalardan patojenik mantar enfeksiyonunun izole edilmesi ve tanımlanması olmuştur. Daha sonra, on bir (11) farklı tıbbi bitkinin izole edilen mantarlara karşı bazı önemli antifungal aktiviteleri araştırılmıştır. Ekstraksiyon için etanol, asetonitril ve distile sudan oluşan üç solventin yanı sıra, mikrodalga destekli (MW), geleneksel (C) ve macerasyon (M) olmak üzere üç farklı ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, antifungal testleri için yedi adet Candida türü kullanılmıştır. Bitki köklerinin fitokimyasal analizleri LC-MS/MS kullanılarak yapılmıştır. Toplam ekstraksyion verimi ve toplam kondanse tanen miktarları ayrıca belirlenmiştir. Kök ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri ve toplam kondanse tanen miktarları UV-vis spektrofotometre cihazında sırasıyla 517 nm ve 580 nm'de ölçülmüştür. En yüksek verim oranı (CE10: % 28,85) geleneksel yöntem ve Rubus sanctus Schreb bitkisinin etanol ekstraktı için elde edilmiştir. Ayrıca, kondanse tanenin en yüksek miktarı (P10: 32,34 mg/kg) Rubus sanctus Schreb bitkisinde belirlenmiştir. Bitki ekstraktlarının antioksidan kapasitelerinin tespiti için serbest radikal olarak DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) kullanılmıştır. En yüksek DPPH giderme aktivitesi (P4 MWE: % 99,60) 0.2 mL ile Quercus infectoria Oliv. mikrodalga yöntemi ile elde edilen etanol ekstraktı için tespit edilmiştir. Aynı şekilde, en yüksek miktarda fitokimyasal madde (P3 MWE: 3572,22 μg / g) Pyrus syriaca Boiss'dan elde edilmiştir. Çalışmamız hastalardan izole edilen vajinal mantarların yaygınlığının 165 ile (% 70,81) C. albicans olduğunu göstermiştir. Antifungal etkinlik son derece iyi olmuştur ve Quercus infectoria Oliv. ve Rubus sanctus Schreb bitkilerinin mikrodalga ile elde edilen etanol ekstraklarından C. guilliermondii'ye karşı engelleme bölgesi çapı 24,47 mm ile çok iyi sonuç vermiştir. Aslında, yedi Candida türüne karşı MIC değerleri 7,8125-250 μg/ml arasında bulunmuştur. Sonuç olarak, biyolojik antifungal ve antioksidan aktivitenin orijinal bir kaynağını verebilecek önemli fitokimyasalların önemli kaynakları ortaya çıkarılmıştır ve bu bitki kökü ekstraktlarının doğal ilaç olarak kullanılabıleceğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to isolated and identify fungal pathogenic infection from vaginal patients in the Maternity Teaching Hospital obstetrics department in Erbil city. Then, some important antifungal activity of eleven (11) different medicinal plants was investigated against isolated fungi. Three methods were employed for extraction; microwave assisted (MW), conventional (C) and maceration (M) extractions methods along with three solvents including ethanol, acetonitrile and distilled water. Furthermore, seven Candida species were used for the antifungal test. Analyses of phytochemicals of plant roots were done by using LC-MS/MS. Total extract yields and total condensed tannin were also evaluated. The antioxidant activities of root extracts and total condensed tannin concentrations were measured by UV-vis spectrophotometer at 517 nm and 580 nm, respectively. The highest yield percentage was (CE10: 28.85%) by a conventional method and ethanol solvents of Rubus sanctus Schreb plant. Also, the highest amount of condensed tannin was (P10: 32.34 mg/kg) distinguished in Rubus sanctus Schreb plant. DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazy) was used as a free radical to measure the antioxidant capacity of the plant extracts. The highest significant of DPPH scavenging activity (P4 MWE: 99.60%) with 0.2 mL was determined for the ethanol extract of Quercus infectoria Oliv. obtained via microwave method. Likewise, the highest quantity of phytochemicals (P3 MWE: 3572.22 µg/g) was obtained from Pyrus syriaca Boiss. Our study showed that the prevalence of vaginal yeast isolates from patients was 165 (70.81%) C. albicans. The antifungal activity was extremely good, and very good result inhibition zone diameter (24.47 mm) was obtained from ethanol extract of Quercus infectoria Oliv. and Rubus sanctus Schreb plants using microwave against C. guilliermondii. Actually, the MIC values against seven Candida species was between 7.8125-250 μg/ml. In conclusion, the results exposed that important sources of phytochemicals might give an original source of biological antifungal and antioxidant activity and it was decided that these root extracts might be use as a natural drug.