Cumhuriyet Dönemi romanlarında iç göç (1923-2000)
Domestic migration in Republican Period novels (1923-2000)
- Tez No: 503718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İç Göç, Yeni Türk Edebiyatı, Roman, Cumhuriyet Dönemi, Domestic migration, Modern Turkish Literature, Novel, Republic Period
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
Türkiye'de iç göç kavramı, özellikle 1950'li yılların başlarından itibaren artan sanayileşmeyle birlikte kırsal kesimden kente doğru yönelen insanların meydana getirdiği bir dinamiktir. Bu yöneliş, 1950li yıllarda başlamış ve sanayileşme oranındaki artışa paralel olarak zamanla yoğun bir şekilde devam etmiştir. Söz konusu kavram, çeşitli bilim alanlarının da ilgisini çekmiş ve konu etrafında, birçok disiplin tarafından detaylı çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Bu kavram, edebiyat sahasında da farklı edebî türler (şiir, hikâye, roman) arasında da kendisine yer edinmiştir. Ancak kavram, özellikle Yeni Türk Edebiyatı sahasında akademik düzlemde son zamanlarda ele alınmaya başlanmış ve dikkat çekici bir mevzu haline gelmiştir. Biz bu çalışmamızda özellikle 1923 yılından yani Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren iç göç konusunun 2000 yılına kadar olan gelişim ve değişim seyrinin, yazarların bakış açısından ne şekilde ele alınıp ortaya konulduğunu irdelemeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Domestic migration concept in Turkey is a dynamic realized by people migrating from rural areas to urban states through industrialization dramatically increasing after the beginning of 1950s. This migration began by 1950s and continued in intensive amounts in parallel with the increase in industrialization rate. The aforementioned concept attracts many scientific fields and detailed studies on this issue have been conducted by various disciplines. This concept took its place among different literary genres (poem, story, novel) in literary field. However, the aforementioned concept recently began to be examined in Modern Turkish Literature and became an attracting issue. This thesis statement aims to determine how authors perceive and deal with the development and change process of domestic migration issue from 1923, the foundation year of Republic, to the year of 2000.