Hıfzı Topuz'un biyografik romanlarında Cumhuriyet Dönemi
Republican Period in Hıfzı Topuz's biographical novels
- Tez No: 320073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SAZYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: biyografik roman, Hıfzı Topuz, Cumhuriyet Dönemi, tarih, demokrasi, hukuk, biographical novel, Hıfzı Topuz, republic period, history, democracy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Biyografik eserlerinde ele aldığı kişileri tarih bilinci içerisinde ve toplumsal sorumluluk ile işleyen Hıfzı Topuz, ilk biyografik romanını 1998 yılında yazarak edebiyat dünyasında romancı kişiliği ile yer edinir. Gazeteci kimliğinin getirdiği sorgulayıcı bakış açısının yanı sıra eserlerinde ele aldığı kişilerin insani yönleri üzerinde özellikle durmayı, tarihte kabul görmüş kişileri insani bakış açısıyla salt değerlendirmeyi ve duygu dünyalarını okurlara sunmayı amaçlar. Türk siyaset tarihinin önemli olaylarını kişiler üzerinden giderek dönemlere açıklık getirmeyi de ihmal etmez. Topuz'un gerçekçi tutumu ve akıcı anlatımı okuyucu yakalayan önemli özelliklerindendir.Hıfzı Topuz, gazeteci yazar kimliğiyle gerçek ve kurguyu harmanlayarak ve onları belgelere dayandırarak ustalıkla sunmaktadır. Biyografik romanlarının olgusal temellerini hukuk, demokrasi, devlet yapısı, toplum ve iktidar kavramları oluşturmaktadır.Bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Hıfzı Topuz'un Gazi ve Fikriye (2001), Hava Kurşun Gibi Ağır (2011), Başın Öne Eğilmesin (2006) adlı romanlarında ele aldığı, Türk toplum yaşantısına yön veren kişiler işlenmiş ve kişiler üzerinden Cumhuriyet Dönemi'nin genel tablosu çizilmeye çalışılmıştır.Yazar, Cumhuriyet Dönemi içerisinde ele aldığı biyografik romanlarında toplumun ilerlemesinde önemli bir mihenk taşı olan, yeniliklere cesaretle katılmış, haklarında çok konuşulmuş, araştırma ve incelemelere kaynaklık etmiş kişileri insani yönleri ile ele almayı amaçlamıştır. Topuz, romanlarına konu edindiği kişilerin gerek sanat yaşamlarının gerekse fikir hayatlarının oldukça konuşulmuş olduğunu; fakat duyarlılıkları ve duygusallıkları içinde birer insan olarak ele alınmadıklarını belirtmektedir. Özellikle Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet'i yakından tanıma fırsatı bulmuş olan Topuz, onların iç dünyalarına okuyucuyu davet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Hıfzı Topuz, who cultivatives the people's dealth in his biographical writings in historical consciousness and with social responsibility, gains a seat in the world of literature with his romantic personality by writing his first biographical novel in 1998. His interrogator?s point of view as a journalist he aims to emphasize humanistic features of the people's dealths in his writings, in order to evaluate objectively the accepted people in history with their humanistic viewpoint and to present the emotion world to the readers. He does not ignore that he clarifies to momentous incidents which is belong to Turkish political history by utilising people. Hıfzı Topuz, as a journalist author, presents the fact and the fiction by blending them based on documents adroitly.At this work as a post graduate thesis, the people who were taken into handled in Hıfzı Topuz?s Gazi ve Fikriye(2001) ,Hava Kurşun Gibi Ağır (2011), Başın Öne Eğilmesin (2006) named novels, whoms leads to life of Turkish community has been subjected and it has been tried to draw a general table of the republic period by utilising them.The author aimed to take into account the people with their humanistic side, who have been a touchstone at the improvement of the community, and who attended to innovations bravely, who have spoken about a lot and who have a reference to researchs and analysis in his biographical novels who Topuz handled in the republic period.