Yoğun bakım hastalarından izole edilen çoklu antibiyotik dirençli Acinetobacter baumannii izolatlarında kolistin, doripenem, tigesiklin, minosiklin ve amikasinin seftolozan/ tazobaktam ile kombinasyonlarının in vitro etkinliğinin araştırılması
Investigation of in vitro activity of combinations of colistin, doripenem, tigecycline, minocycline and amikacin with ceftolozane/ tazobactam in multidrug resistance Acinetobacter baumannii strains isolated from intensive care patients
- Tez No: 503743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, Direnç, Seftolozan/tazobaktam, Antibiyotik Kombinasyonu, Acinetbacter baumannii, Resistance, Ceftolozane/tazobactam, Antibiotic Combination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Asinetobakter türleri yoğun bakım ünitelerinde veya servislerde yatan immun sistemi baskılanmış hastalarda nozokomiyal enfeksiyonlara neden olmaktadır. A. baumannii, birçok antibiyotiğe intrensek direçli olması yanında kullanılan antibiyotiklere karşı sonradan direnç geliştirebilmesi nedeniyle enfeksiyonlarının tedavisinde zorluk yaşanmaktadır. Bu durum mevcut antibiyotiklerin kullanımını kısıtlamakta, klinisyeni yeni ajanlara, farklı tedavi seçeneklerine ve çeşitli antibiyotik kombinasyonlarının kullanımına yönlendirmektedir. Çalışmamızda, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan izole edilen A. baumannii suşlarında, yeni geliştirilen bir ajan olan seftolozan/tazobaktamın (C/T); kolistin (CS), doripenem (DOR), tigesiklin (TGC), minosiklin (MIN) ve amikasin (AK) ile yapılan ikili kombinasyonlarının in vitro etkileşimleri E-test yöntemiyle araştırılmıştır. Prospektif olarak yapılan bu çalışma; Ocak 2017 - Temmuz 2017 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda yürütülmüştür. Çalışmaya yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan hastaların çeşitli klinik örneklerinden (kan, idrar, balgam, trakeal aspirat, yara, abse ve kateter) izole edilen ve en az üç antibiyotik sınıfına direnç gösteren toplam 35 adet A. baumannii suşu dâhil edilmiştir. A. baumannii izolatlarının identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılık profilinin belirlenmesi için BD Phoneix 100 (Becton Dickinson, Amerika) otomatize sistemi kullanılmıştır. Antibiyotik kombinasyonlarının etkileşimlerinin in vitro olarak belirlenmesinde fraksiyonel inhibitör konsantrasyon (FİK) indeksi kullanılmıştır. Elde edilen ? FİK indeksi verilerine göre; ? 0.5 ise sinerji, > 0.5 ve ? 1 arası aditif, > 1 ve < 2 arası indiferan (tanımlanamayan etkileşim) ve ? 2 ise antagonist etkileşim olarak değerlendirilmiştir. A. baumannii klinik izolatlarında EUCAST tarafından önerilen antimikrobik ilaç gruplarından siprofloksasin, gentamisin, imipenem ve meropeneme % 100, netilmisine % 96.6, amikasine % 85.7, trimetoprim/sulfometoksazole % 48.5 ve kolistine % 2.8 oranında direnç saptanmıştır. Antibiyotik kombinasyonlarının FİK indeksi sonuçlarına göre en yüksek sinerjik etkileşim % 11.4 oranla C/T - TGC arasında gözlenmiştir. C/T - CS ve C/T - DOR antibiyotikleri arasında ise sinerjik etkileşim gözlenmemiştir. En yüksek aditif etkileşim oranları C/T - AK (% 60) ve C/T - MIN (% 45.7) arasında görülürken C/T - DOR arasında aditif etkileşim gözlenmemiştir. Antagonist etkileşim C/T - DOR (% 71.4) ve C/T - CS (% 20) kombinasyonlarında gözlenmiştir. C/T - AK, C/T - MIN ve C/T - TGC kombinasyonlarında antagonist etkileşime rastlanmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda; yeni bir ß-laktam/ß-laktamaz inhibitörü olan seftolozan/tazobaktamın, tek başına asinetobakterlere yeterli etki etmediği ancak amikasin, minosiklin ve tigesiklin ile kombine halde sinerjik etkileşim oluşturabildiği görülmüştür. Seftolozan/tazobaktamın doripenem ve kolistin ile saptanan antagonist etkileşimi nedeniyle klinik kullanımda dikkatle izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter species leads nosocomial infections in immunocompromised patients hospitalized in intensive care units (ICU) or services. Treatment of infections is difficult because A. baumannii is intrinsic resistant to many antibiotics and also it can develop resistance to the antibiotics used later. This limits the use of existing antibiotics, directs the clinician to new agents, different treatment options and the use of various antibiotic combinations. In our study, the in vitro interactions of bilateral combinations of colistin (CS), doripenem (DOR), tigecycline (TGC), minocycline (MIN) and amikacin (AK) with a newly developed agent ceftolozane/tazobactam; were investigated by E-test method in A. baumannii strains isolated from patients hospitalized in ICU patients. This prospective study was conducted in the Microbiology Laboratory of Yüzüncü Yıl University between January 2017 and July 2017. A total of 35 A. baumannii strains isolated from various clinical specimens (blood, urine, sputum, tracheal aspirate, wound, abscess and catheter) of patients hospitalized in ICU and resistant to at least three antibiotic classes were included in the study. The BD Phoneix 100 (Becton Dickinson, USA) automated system was used to identify the A. baumannii isolates and determine the antibiotic susceptibility profile. The fractional inhibitor concentration (FIC) index was used to determine the interaction of antibiotic combinations as in vitro. According to the data obtained from ? FIK index; ? 0.5 was considered as synergy, > 0.5 and ? 1 aditif, > 1 and < 2 indifferent (unidentified interaction) and ? 2 was considered as antagonistic interaction. In A. baumannii clinical isolates, resistance to ciprofloxacin, gentamicin, imipenem and meropenem 100 %, netilmicin 96.6 %, amikacin 85.7 %, trimethoprim/sulfamethoxazole 48.5 % and colistin 2.8 % were found in antimicrobial drug groups recommended by EUCAST. The highest synergistic interaction was observed in C/T - TGC with 11.4 % according to the FIC index results of antibiotic combinations. There was no synergistic interaction between C/T - CS and C/T - DOR antibiotics. The highest additive interaction rates were found between C/T - AK (60 %) and C/T - MIN (45.7 %), but no additive interaction between C/T - DOR was observed. Antagonist interaction was observed in C/T - DOR (71.4 %) and C/T - CS (20 %) combinations. Antagonist interaction was not observed in C/T - AK, C/T - MIN and C/T - TGC combinations. In conclusion, our study showed that ceftolozane/tazobactam, a new ß-lactam/ ß-lactamase inhibitor, did not have enough effect on Acinetobacter alone but could produce synergistic interaction in combination with amikacin, minocycline and tigecycline. Ceftolozane/tazobactam should be carefully monitored in clinical practice due to the antagonist interaction with doripenem and colistin.