Çoklu ilaca dirençli acinetobacter baumanii suşlarında in vitro kolistin - tigesiklin kombinasyonunun sinerjistik etkinliğinin araştırılması
Investigation of synergistic efficacy of invitro colistine - tigecycline combination in acinetobacteria
- Tez No: 547018
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KADANALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, antagonistik etki, kolistin, kombinasyon, sinerjistik etki, tigesiklin, Acinetobacter baumannii, antagonistic effect, kolistin, combination, synergistic effect, tigecycline
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sağlıklı bireylerde nadiren hastalık etkeni olarak karşımıza çıkan Acinetobacter türleri özellikle invaziv girişim ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının yaygın olduğu yoğun bakım ünitelerinde, immün yanıt ve savunma sistemi bozuk hastalarda her türlü sistem ve organda ciddi hastalık oluştururlar. Mevcut antibiyotikler ile tedaviye yanıt oranı giderek azalmaktadır. Son zamanlarda artan direnç sebebiyle de alternatif tedavi planları uygulanmaya başlanmıştır. Alternatif tedavi planları arasında kombinasyon tedavileri yer almaktadır ve bu kombinasyon tedavileri içinde kolistin-tigesiklin kombinasyonu da bulunmaktadır. Bazı çalışmalarda sinerjistik, bazılarında antagonistik, büyük çoğunluğunda ise etkisiz sonuçlar elde edilmiştir. Biz de çalışmamızda kolistin ve tigesiklin kombinasyonunun in vitro çoklu dirençli Acinetobacter baumannii suşları üzerine etkinliğinin E-test metodu ile değerlendirilmesini amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Aralık 2016 - Aralık 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına yoğun bakım üniteleri (anestezi ve reanimasyon ünitesi, iç hastalıkları yoğun bakım ünitesi) ve yataklı servis (dahiliye, genel cerrahi, üroloji, enfeksiyon, beyin cerrahisi vb.) hastalarından gönderilen çeşitli klinik örneklerden (balgam, yara, idrar, derin trakeal aspirat, kan vb.) izole edilen çoklu ilaca dirençli 50 A.baumannii suşu değerlendirildi. BULGULAR A.baumannii izole edilen hastaların yaşları 18 ile 93 arasında değişmekte olup, (yaş ortalaması 58.84±23.07), 30'u (%60) erkek ve 20'si (%40) kadın idi. A.baumannii izolatlarının 22'si (%44) anestezi ve reanimasyon, 10'u (%20) iç hastalıkları yoğun bakım bölümü olmak üzere toplamda 32' si (%64) yoğun bakım ünitelerinden gelen örneklerdendi. Suşların 22' si (%44) trakeal aspirat ve balgam örneklerinden elde edildi. Diğer örneklerin 15' i (%30) yara ve doku biyopsi, 9' u (%18) kan, 2' si (%4) idrar, 1' i (%2) safra, 1' i (%2) kateter kültürü idi. Kombinasyonlar için Σ FIK < 0.5 ise sinerjistik, Σ FIK > 0.5 – 1 < ise kısmi sinerjistik, FIK=1 ise aditif, 1 < Σ FIK > 4 ise etkisiz, Σ FIK ≥ 4 ise antagonistik etki olarak değerlendirildi. FIK sonuçları gruplandığında 37'sinin (%74) sonucu etkisizken, 6' sının (%12) kısmi sinerjistik, 5' inin (%10) antagonistik 1' inin (%2) sinerjistik ve 1' inin (%2) aditif etki ile sonuçlandığı görüldü. SONUÇ Elde ettiğimiz sonuçlar daha önceki kombinasyon çalışmaları ile uyumlu bulunmuştur. Kısmi sinerjistik etki oranı, antagonistik etkiden daha yüksek oranda saptanmış ancak suşların büyük çoğunluğu etkisiz olarak tespit edilmiştir. Acinetobacter enfeksiyon ve kolonizasyon gelişiminde ileri yaş faktörünün önemli olduğu bilinmektedir. Çalışmamıza alınan hastaların yaş ortalaması diğer çalışmalar ile benzerlik göstermektedir. Birçok çalışma ile uyumlu olarak en çok üreme solunum yolu örneklerinde saptanmıştır. Sonuç olarak; çalışmaya alınan örnek sayılarının arttırılması, in vitro çalışmanın klinik çalışmalarla desteklenmesi, klonal köken çalışılarak aynı suşların ekarte edilmesi ile daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter species rarely encountered as disease-affecting in healthy individuals constitute serious diseases in all types of systems and organisms in intensive care units, especially those with immunological response and defense system, where invasive intervention and wide spectrum antibiotic use are common. The response rate with existing antibiotics is gradually decreasing. Due to the increased resistance recently, alternative treatment plans have begun to be implemented. Alternative treatment plans include combination therapies, and there is also a combination of kolistin tigecycline in these combination therapies. Some studies were synergistic, some were antagonistic, and the vast majority had ineffective results. In our study, we aimed to evaluate the efficacy of colistin and tigecycline combination on in vitro multiple resistant Acinetobacter baumannii strains by E-test method. MATERIALS AND METHODS Between December 2016 and December 2017, the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital Microbiology Laboratory has been sent to patients with intensive care units (anesthesia and reanimation unit, internal medicine intensive care unit) and inpatient services (internal medicine, general surgery, urology, infection, neurosurgery etc.) multiple drug resistant 50 A.baumannii isolates isolated from various clinical specimens (sputum culture, wound culture, urine culture, deep tracheal aspirate culture, blood culture, etc.) were prospectively evaluated. RESULTS The ages of the patients who were isolated from A.baumannii ranged from 18 to 93 years (mean age 58.84 ± 23.07), 30 (60%) were male and 20 (40%) were female. A total of 32 (%64) intensive care units were identified, including 22 of A.baumannii isolates (%44), anesthesia and reanimation, and 10 (%20) internal medicine intensive care units. The majority of the strains were obtained from tracheal aspirate and sputum samples with a rate of 22 (%44). 15(%30) of the remaining specimens were wound and tissue biopsy samples, 9 (%18) blood, 2 (%4) urine, 1 (%2) bile, 1 (%2) catheter. For the combinations Σ FIC < 0,5 is synergistic, Σ FIC > 0.5 – 1 < is partial synergistic, Σ FIC = 1 means additive, 1 4 is ineffective, Σ FIC ≥ 4 is considered as an antagonistic effect. When the FIC results were grouped, the result of 37 (%74) was ineffective, 6 (%12) of them were synergistic, 5 (%10) of the antagonistic 1 (%2) were synergistic and 1 (%2) resulted in additive effect. CONCLUSIONS The results we obtained were consistent with the previous combination studies. The rate of partial synergistic effect was found to be higher than antagonistic effect, but the great majority of strains were found to be ineffective. It is known that advanced age factor is important in the development of Acinetobacter infection and colonization. The mean age of patients enrolled in our study is similar to those of other studies. Consistent with many studies, the most reproductive was found in respiratory tract specimens. As a result; It was concluded that increasing the number of samples taken in the study, supporting the in vitro study with clinical studies, and the exclusion of the same strains by studying clonal origin should be performed more extensively.