Çocukluk çağı migreninde atak özelliklerinin yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
The effects of attack characteristics on life quali̇ty in childhood migraine
- Tez No: 503813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRAK SARIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Migren, Migren Atak Özellikleri, Yaşam Kalitesi, Pediatric migraine, Migraine attack characteristics, life quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çocukluk yaş grubunda birincil baş ağrısının en önemli nedeni migrendir. Bu kadar sık görülmesi nedeniyle çocukların ve ailelerin hayatında pek çok olumsuz etki yaratmaktadır, yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bütün bu bilgilerden yola çıkarak bu tez çalışmasında, migren tanısı olan 7-18 yaş arası hastalarda yaşam kalitesi etkilenimleri ve atak özelliklerinin yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniklerine yeni başvuran veya takip edilmekte olan, Uluslararası Baş Ağrısı Topluluğu 2013 sınıflaması ölçütlerine göre migren tanısı alan 7-18 yaş arasındaki 59 çocuk ve ergen çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu ise yaş ve cinsiyet açısından bunlara denk 38 gönüllüden oluşturuldu. Ardından olgulardan Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) testi uygulandı. Bulgular: Yaş ortalaması 12,29 olan hasta grubunun 16'sı erkek, 43'ü kızdı. Kontrol grubunun ise yaş ortalaması 11,84 olarak bulundu. Bu grupta 8 erkek ve 30 kız bulunmaktaydı. Çalışma grubunun fiziksel sağlık toplam puanı, duygusal işlevsellik, okul işlevselliği, psikososyal sağlık toplam puanı, ölçek toplam puanı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Sosyal işlevsellik puanı ortalamaları bakıldığında çalışma grubu puanı, kontrol grubu puanına göre kantitatif olarak düşük bulundu. Aurasız migrenli olguların, auralı migrenli olgulara göre yaşam kaliteleri daha düşük saptandı. Sonuç: Bu çalışmada migreni olan çocuk ve ergenlerde yaşam kalitesinde fiziksel sağlık toplam puanı, duygusal işlevsellik, okul işlevselliği, psikososyal sağlık toplam puanı, ölçek toplam puanında anlamlı fark saptanmaması literatür ile uyumsuzdu. Sosyal işlevsellik puanında kantitatif düşüklük olması dikkat çekici idi. Bu sonuç çocuk ve ergenlerde migren hastalarının sosyal akran ilişkilerinde problem çekebileceklerini göstermektedir. Hekim ve ebeveynlerin oluşabilecek sosyal sorunlar açısından dikkatli olmaları uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The most important reason of a primary headache in the pediatric age group is a migraine. It has a number of negative effects on the children and their families because of its frequency, thus it influences the life quality in a negative way. In this regard, the effect of attack properties on the life quality in the patients diagnosed with a migraine between the age of 7 and 18 has been aimed to be assessed in this thesis. Material and method: Fifty nine children and adolescents aged 7 to 18, diagnosed with a migraine according to International Headache Society 2013 classification criteria, who were newly applied to or have been already followed at the Pediatric Neurology outpatient departments in the University of Health Sciences Tepecik Teaching Research Hospital were included in the experiment. Besides, the control group was consisted of 38 volunteers which were equal gender and age. Then, Life Quality Scale Test for Children (LQSTC) was applied to the experimental and control groups. Findings: The average age of patients was 12.3 and 16 of them were male, 43 of them were female. The average age of control group was calculated as 11.8. There were 8 male and 30 female patients in the control group. There was no significant difference revealed in physical health total score, emotional functionality, school functionality, psychosocial health total score and scale total score according to the comparison between the experimental and control group. The score of the migraine group was found to be quantitatively lower than control group according to their social functionality score averages. Result: In this study, the findings were inconsistent with the literature that there was no significant decrease in the physical health total score in the life quality, emotional functionality score, school functionality score, psychosocial health total score, and scale total score of the children and adolescents diagnosed a migraine. The quantitatively decrease in social functionality scale was found remarkable. This result has demonstrated that the children and adolescents with migraine may experience peer relationship difficulties. It is appropriate for the physicians and parents to be careful in terms of possible social problems.