Ergen migren hastalarında desen ve flaş görsel uyarılmış potansiyeller
Pattern and flash visual evoked potentials in adolescent migraine patients
- Tez No: 793403
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı migreni, Ergenler, Görsel uyarılmış potansiyeller, Childhood migraine, adolescents, visual evoked potentials
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Migren çocukluk çağının sık izlenen baş ağrısı nedenlerinden biridir. Görsel uyarılmış potansiyeller (VEP) görsel yolların fizyolojik olarak değerlendirilmesini sağlayan nörofizyolojik testlerdir. Bu çalışmada migren hastası ergenlerde VEP kullanılarak migrende görsel yollarda etkilenme olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya Kasım 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne başvuran 30 migren hastası ergen ve 30 sağlıklı ergen dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri kaydedildi ve bir klinik nörofizyoloji uzmanı tarafından uygulanan desen VEP (DVEP) ve flaş VEP (FVEP) bulguları değerlendirildi. Migren hastalarına Pediatrik Migren Özürlülük Değerlendirilmesi Ölçeği (pedMIDAS) uygulandı ve atak özellikleri kaydedildi. Sağlıklı ergen P100/P2 değerleri baz alınarak normal VEP değerleri bulundu. Hastalar en az bir VEP anormalliği olan ve olmayanlar olarak ikiye ayrıldı. Bulgular: Migren hastası ergenlerin ve sağlıklı ergenlerin yaş ortalamaları sırasıyla 14,33±2,11 ve 14,03±2,36 yıl idi (p=0,676). Migren hastası ergenlerin 11'i (%36,7) erkek, sağlıklı ergenlerin 16'sı (%53,3) erkekti (p=0,194). Migren hastası ergenler ve sağlıklı ergenler arasında DVEP ve FVEP değerleri farklı değildi (p>0,05). Sol P100 / P2 dalga amplitüdleri ve atak süresi arasında negatif bir korelasyon bulundu (p=0,022, r=-0,418 / p=0,016, r=-0,432). En az bir P100 / P2 dalga anormalliği olan 13 (%43,3) hasta mevcuttu. En az bir P100/P2 dalga anormalliği olan ve olmayan hastaların pedMIDAS skorları sırasıyla 44,60±26,96 ve 25,88±20,62 idi (p=0,049). Sonuç: Bu çalışma migren hastası ergenler ve sağlıklı ergenler arasında VEP değerlerinin farklı olmadığını ancak bazı migren hastası ergenlerde VEP anormalliklerinin olabileceğini göstermiştir. Ayrıca VEP amplitüdleri ve atak süresi arasında negatif korelasyon saptanması klinik ve VEP arasında bir ilişki olabileceği anlamına gelebilir. VEP anormalliği olan hastalarda olmayanlara göre pedMIDAS skorlarının yüksek bulunması bu bulguyu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Migraine is one of the most common headaches in childhood. Visual evoked potentials (VEPs) are neurophysiological tests that provide physiological evaluation of visual pathways. In this study, it was aimed to find out whether visual pathways are affected in migraine using VEP in adolescents with migraine. Material and Methods: 30 adolescents with migraine and 30 healthy adolescents who applied to Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana City Training and Research Hospital between November 2022 and February 2023 were included in this study. Demographic characteristic of the patients were recorded and pattern VEP (DVEP) and flash VEP (FVEP) findings performed by a clinical neurophysiologist were evaluated. The Pediatric Migraine Disability Assessment Scale (pedMIDAS) was administered to migraine patients and the attack characteristics were recorded. Normal VEP values were found based on P100/P2 values of healthy adolescents. Patients were divided into those with at least one VEP abnormality and those without. Results: The mean age of adolescents with migraine and healthy adolescents was 14.33±2.11 and 14.03±2.36 years, respectively (p=0.676). Eleven (36.7%) of adolescents with migraine were male, 16 (53.3%) of healthy adolescents were male (p=0.194). PVEP and FVEP values were not different between adolescents with migraine and healthy adolescents (p>0.05). A negative correlation was found between left P100 / P2 wave amplitudes and attack duration (p=0.022, r=-0.418 / p=0.016, r=-0.432). There were 13 (43.3%) patients with at least one P100 / P2 wave abnormality. pedMIDAS scores of patients with and without at least one P100/P2 wave abnormality were 44.60±26.96 and 25.88±20.62, respectively (p=0.049). Conclusion: This study showed that there was no difference in VEP values between adolescents with migraine and healthy adolescents, but that some adolescents with migraine may have VEP abnormalities. In addition, negative correlation between VEP amplitudes and attack duration may mean that there may be a relationship between clinical features and VEP. Finding higher pedMIDAS scores in patients with VEP abnormality compared to patients without VEP abnormality supports this finding.