Acil tıp uzman ve asistanlarının kafa travmalı çocuk hastalarda çekilen bilgisayarlı kranial tomografi yorumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of computerized cranial tomography interpretations of emergency medical specialists and residents in child patients with head trauma
- Tez No: 503833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. HALİL KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: pediatrik kafa travması, kranial bilgisayarlı tomografi, acil tıp asistanı, acil tıp uzmanı, radyoloji uzmanı, pediatric head trauma, cranial computerized tomography, emergency medicine assistant, emergency medicine specialist, radiology specialist
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Travmalar acil servisinin en sık başvuruları arasında yer almaya devam etmektedir. Travmaya bağlı ölümlerin üçte birinde kafa travması bulunmaktadır.Teknolojinin gelişmesiyle özellikle klinik olarak takip edilmesi zor olan kafa travmalı çocuk hastalarda bilgisayarlı beyin tomografisi istemleri artmıştır. Hastanın klinik yönetiminde en önemli basamağı acil hekimi oluşturmaktadır. Acil hekiminin radyolojik yorumu ile hastanın tedavisine karar verilebilir. Bu çalışmadaki amacımız, hastanemiz acil servisine başvuran kafa travmalı çocuk hastalara istenen kranial tomografi görüntülerinin, acil servis asistan ve uzman hekimlerinin yaptığı yorumun, radyolog tarafından yapılan yorum ile uyumluluğunu karşılaştırmaktır. Nisan 2018 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında acil servisimize başvurankafa travmalıçocuk hastalar incelendi. Beyin BT çekilmiş görüntülemede akut patoloji saptanan 126 ve saptanmayan 317 toplam 442 hastanın görüntüleri seçildi. Görüntüleri yorumlamak için 10 acil tıp asistanı,10 acil tıp uzmanı çalışmaya dahil edildi. Seçilen görüntülerin her biri, hastaların kısa klinik bilgileri verilerek, çalışmaya dahil olan acil tıp asistanları ve uzmanları tarafından değerlendirilip, bulgular hazırlanan forma kaydedildi. Acil tıp asistan ve uzmanlarının yorumları tek asistan ve tek uzman yorumu olarak kabul edilip radyolog yorumuyla karşılaştırıldı ve uyumları analiz edildi. Radyoloji uzmanları tarafından raporlanıp patoloji saptanmış olan 126 tane olguda; 43 tane lineer, 5 tane çökme, 9 tane ayrılmış olmak üzere 57 tane fraktür görülmüştür. 25 kanamalı olgu epidural, subdural, subaraknoid kanama, parankimal kanama, kontüzyon ve aksonal injury olarak yorumlanmıştır. Bunlara ilaveten skalp hematomu, hidrosefali , ödem, pnömosefali, araknoid kist ve diğer (şant kateteri, mega sisterna magna sinüslerde retansiyon kisti, mukozal kalınlaşmalar, yumuşak doku dansitesi v.b.) bulgular saptanmıştır. Genel olarak acil tıp asistan ve uzmanlarınınkanama, fraktür ve diğer bulguları saptamada radyoloji ile uyumunun iyi düzeyde olduğu görüldü. Ancak kanama ve fraktür tipi ve lokalizasyonunda uyuma bakıldığında orta-iyi derecede olduğu görülmüştür. Acil tıp uzmanlarının asistanlara göre uyumunun daha düşük çıkması çalışmanın beklenmeyen sonucu olmuştur. Acil tıp eğitiminde BT yorumlama ile ilgili pratik ve teorik eğitimlerin arttırılması ile uyum oranları daha da yükseltilebilir. Bu eğitimlerin ihtisas eğitimi bittikten sonra da güncellenmesi, teknolojik görüntüleme yöntemlerine aşina olunması için bu yönde hassasiyet gösterilmesinin önemi çalışmamızla ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Trauma continues to be among the most frequent visits to the emergency department. Head trauma is the cause of death in one out of three traumatic deaths. With the development of the technology, computerized brain tomography requests have increased in children with head trauma, which are especially difficult to follow clinically. The most important step in the clinical management of these patients constitutes the emergency physician. The emergency physician's radiological interpretation of the images can be used to decide the treatment of the patient. Our aim in this study is to compare the interpretation of the CT scans of children who presented with head trauma to our hospital made by the radiologists with the interpretation made by the emergency service residents and specialist physician. We reviewed children with head trauma who visited our emergency department between April 2018 and May 2018.Cranial CT images of a total of 442 patients were selected with 126 patients with acute pathology and 317 patients without. 126 pathologic cases reported by the radiologist were; 43 linear, 5 sagittal, 9 dissociatiated, a total of 57 fractures. 5 epidural, 16 subdural, 3 subarachnoid, 3 parenchymal hemorrhages. 5 contusion and 1 axonal injury, 25 bleeding, 49 scalp hematomas, 2 hydrocephalus, 5 edema, 7 pneumocephaly, 7 arachnoid cysts and 11 other (shunt catheter, retention cysts in mega cisterna magna sinuses, mucosal thickening, soft tissue densities, etc.). In general, it has been observed that the results of the emergency residents and specialist were in accordance in terms of detecting bleeding, fractures and other findings. However, bleeding and fracture type and localization were found to be moderate to good in terms of the radiologist. Emergency medical specialists' lower compliance compared with the residents has been the unexpected result. With the increase in practical and theoretical training in CT interpretation in emergency medical education, compliance rates can be further increased. This study shows the importance that much be given to updating and repeating these trainings even after the residency in order to be more familiar with the technological imaging methods.