Diyaliz tedavisi gören kronik böbrek hastalarında parotis bezi sonoelastografi bulguları
Parotid gland sonoelastographic findings in patients with chronic renal failure undergoing hemodyalisis
- Tez No: 503864
- Danışmanlar: UZMAN FATMA GÜL BÜYÜK BAYRAKTAR İMAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sonoelastografi, Parotis, KBH, Diyaliz, Üremi, Elastography, Parotid, CRF, Uremia, Hemodialysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalarında böbrek yetersizliği ilerledikçe, tükürükbezlerinde büyüme, tükürük akışında azalma, ağızda metalik tat görülebilir.Üremide, üremikstomatit, ağız kuruluğu, dil dorsumunda pas (kahve-siyah renk), oral ülserasyonlar, disfaji,ağızda amonyak kokusu (tükürükteki amonyak ve nitrojene bağlı), gingivada çekilme, kanamalar, oral mukozada hemoraji ve yaygın purpura görülebilir. Tariflenen semptomların birçoğuna tükürük bezi salgıları patolojileride nedenolmaktadır bu nedenle diyaliz tedavisi gören KBH'larında, üreminin parotis bezi parankiminin elastisitesini etkileyip etkilemediğini göstermek istedik. Gereç ve Yöntem:Mart 2018- Haziran 2018 tarihleri arasında Nefroloji Bilim Dalı Diyaliz ünitesinde Kronik böbrek hastalığı nedeniyle diyaliz tedavisi gören 30 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 60 olgu dahil edilerek yapıldı.Sonoelastografik inceleme parotis bezi yüzeyel kısmına yönelik, tek gözlemci tarafından yapıldı.İnceleme HI VISION ( Hitachi Medical Systems, Tokyo, Japan) ultrason cihazı ile yapıldı. İnceleme lineer 5-12MHz prob kullanılarak yapıldı.Elde edilen sinyaller sonucunda oluşan renk skalası sonrasında skorlama sistemi kullanılarak iki gözlemci tarafından yorumlandı. İstatiksel değerlendirmede, korelasyonlar için Spearmankorelasyon testi, grupların karşılaştırıldığı analizlerde kategorik değişkenler için Ki-Kare test ile Fisher exact test ve sürekli değişkenler için Mann Whitney U test uygulandı. Bulgular:Yapılan ölçümlerdediyaliz yılına göre yaptığımız karşılaştırmada sağ ve sol parotis bezi skorlamasında anlamlı farklılık izlenmedi.Diyaliz süresi 5 yıl altı ve üstü, hasta ve kontrol grubu arasında her iki parotis bezi skorlamasında anlamlı farklılık izlenmedi.Yaş ile ilişkili hasta ve kontrol grubunda sağ ve sol parotis elastografi skorlarında anlamlı farklılık izlenmedi. Cinsiyete bağlı hasta ve kontrol gruplarında sağ ve sol parotis bezi skorlarında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç:Uygulayıcı bağımlı sonoelastografi tekniği olan Strain elastografinin diyaliz tedavisi gören KBH'larında, B modu ultrasonuna ve sintigrafiye göre her hangi ek bir bilgide katkı sağlamadığını kanıtladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Parotid Gland Sonoelastographic findings in patients with Chronic Renal failure undergoing hemodyalisis. Aim and Objective: As kidney failure progresses in chronic renal failure can be seen clinical changes such as parotid gland swelling,uremic odor,dry mouth, taste and salivary changes, most of these defined clinical features may occure due to salivary gland changes. The aim of this study was to investigate whether parotid gland paranchymal elasticity is affected by uremia or not. Material and Method: This prospective study isconsisted of 60 patients (30 asymptomatic-semptomatik CRF dialysis and 30 healthy control group) between March 2018- June 2018. All of the elastographic examinations were performed by the same radiologist on the superficial part of the parotid gland. Sonoelastographic examinations were performedwith a HI VISION Preirus ultrasound device(Hitachi Medical Systems, Tokyo, Japan). A linear 5–12MHz transducer was used to obtain the images. Obtained images were interpretted by two observers. Statistical analysis was performed for correlations with Spearman correlation test,Chi-Square and Fisher exact test was used for chategoric variables in group comparasion and for continuous variables Mann Whitney U test was performed. Results: İn our study ,we did not find any significant difference between right and left parotid gland score compared with dialysis duration per year.There was no statistically significance in right and left parotid gland elastographic score between the age and sex of the patient and healthy control group. Conclusion: We were able to illustrate that examiner-dependent sonoelastographic modality,do not add further information to B-mode and scintigraphy,in the evaluation of salivary gland involvement in patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis.