Derince ilçesi kırsalında yaşayanlarda sağlık durumu ve etkileyen faktörler
Health status and influencing factors of the people WHO lives in the rural area of derince
- Tez No: 503978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Kronik hastalık, Kırsal Alan Sağlık Durumu, SF-36 Quality of Life Scale, Chronic Illness, Rural Health Status
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Derince İlçesi Kırsalında Yaşayanlarda Sağlık Durumu ve Etkileyen Faktörler Hande CİHAN MUTLU Amaç: Araştırmamızın amacı, Kocaeli İli Derince İlçesi kırsal alanı İshakçılar bölgesinde yaşayan kişilerin sağlık durumunu ve etkileyen faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte araştırma tekniği kullanılan bu çalışmada; İshakçılar bölgesinde sürekli ikamet eden tüm hanehalkından (N= 2553) ağırlıklı sistematik örnek seçim tekniği kullanılarak örnek seçilmiştir. Örnek büyüklüğü; %95 GA, olayın gerçekleşme olasılığı %50, alfa hata %10 olarak hesaplandığında 95 hanehalkı olarak saptanmıştır. Araştırmaya örnek seçilen 95 hanehalkında yaşayan 307 kişinin 22'si (7 'sinin zihinsel yetersizliği, 7'sine ulaşılamaması ve 8'inin araştırmaya katılmayı kabul etmemesi nedeni ile) araştırma dışı bırakılmış; analizler araştırmaya katılan 285 kişi üzerinden yapılmıştır. Soru formu ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği yüz yüze anket uygulaması şeklinde araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Bulgular: İshakçılar Bölgesinde 15 yaş ve üstü kişilerde kronik hastalık sıklığı erkeklerde %44,1 kadınlarda ise % 69,1 bulunmuştur; en sık görülen hastalıklar hipertansiyon, obezite, diabet, bel fıtığı, migren, kronik depresyon, kireçlenme ve romatizmal hastalıklardır. Çalışmamızda 15-49 yaş kadınlarda geleneksel aile planlaması yöntemi kullanımı %51,4, modern aile planlaması yöntemi kullanımı %17,2 olarak bulunmakla birlikte; %51,4 ile geri çekme yöntemi en sık kullanılan aile planlaması yöntemi olarak bulunmuştur. Çalışma bölgemizde 15 yaş üstü kadınların %67,5'i erkeklerin ise %92,4'ü okuma yazma bilmektedir. Okur-yazar olmama, obezite ve kronik hastalık varlığının kişilerin mental ve fiziksel sağlığını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Konut özellikleri ile SF-36 mental ve fiziksel sağlık bileşenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: İshakçılar Bölgesi'nde, koruyucu sağlık hizmetleri olan: aile planlaması, yaşlı ve kronik hastalıkların izlenmesi gibi kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumuna ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Health status and influencing factors of the people who lives in the rural area of Derince Hande CİHAN MUTLU Objective: The aim of this study to determine the health status and influencing factors of the people who lives in the İshakcılar region of the rural area of Derince, district of Kocaeli. Material and Method: In this study cross-sectional research technique was used. The sample was selected by using weighted systematic sample selection technique from people who lives always in İshakçılar.(N=2553) Sample size is calculated as 95 household with, 95% GA, probability of occurrence 50%, and alpha error 10% .There were 307 people who lives in selected 95 households for the survey and 22 were excluded from the study (7 of them were mentally disabled, 7 were not reached and 8 did not agree to participate in the survey).So the analyzes were based on 285 participants. The questionnaire and the SF-36 Quality of Life Scale were completed by the researcher as a face-to-face questionnaire. Results: The incidence of chronic illness for people 15 years and older in Ishakcilar region, was 44.1% for males and 69.1% for females. The most common diseases are hypertension, obesity, diabetes, back pain, migraine, chronic depression, arthritis and rheumatic diseases.The use of traditional family planning method in women aged 15-49 is 51.4% and the use of modern family planning method is 17.2%; 51.4% of waive were found to be the most commonly used family planning method. In our study region 67.5% of women and 92.4% of men which are over age 15 are able to read and write. It was determined that the presence of illiteracy, obesity and chronic illness adversely affect the mental and physical health of the persons. The relationship between residential properties and SF-36 mental and physical health components was not found statistically significant. Conclusion: In the Ishakcilar region, emphasis should be placed on the presentation of personel preventive health care services such as family planning, elderly and chronic illness monitoring.