Dalgakıran altında oluşan gözenekli ortamda akışın sonlu farklarla analizi
Finite difference analysis of flow on porous media under breakwater
- Tez No: 50399
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜMİT GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porous Media Flow, Finite Dill erence Method on Groundwater Flow, Wave Pressure on Sea Bottom ill
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İt. Gültekin SINIR Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ümit GÖKKUŞ 1996, Sayfa: 87 DALGAKIRAN ALTINDA OLUŞAN GÖZENEKLİ ORTAMDAN AKIŞIN SONLU FARKLARLA ANALİZİ Bu tez kapsamında, gözenekli bir ortamın söz konusu olduğu bir zemin üzerine oturan dalgakjrajııru_ıiajgalı kesiminde deniz tabanında oluşan hidrodinamik basıncın gözenekli ortamdaki akış üzerindeki etkileri incelenmiştir. Gözenekli ortam düzlemsel bir grid sistemle tanımlanmış, yatay ve düşey eksenler boyunca akış özellikleri belirlenmiştir. Dalganın deniz tabanında oluşturduğu kesimler sınır şartları bilinen eksenlerdir. Dalgalı kesimde değişen basınç koşullarının grid sistem üzerindeki her noktada oluşturacağı basınç ve akış karakteristikleri ; gözenekli ortamın fiziksel yapısına uygun olarak geliştirilen Darcy kanunun diferansiyel biçiminin hakim denklem olarak alınmasıyla hesaplanmıştır. Problemin çözümünde sonlu farklar yöntemi kullanılmıştır. Bir bilgisayar programı geliştirilerek, belirli bir örneğe dayanan girdiler için program çalıştırılmış ve örneğe ilişkin tatminkar çıktılar elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Master's Thesis B.Gültekin SINIR Celal Bayar University Institute of Pure & Applied Sciences Branch of Civil Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr.İlnıh GÖKKUŞ 1996, Page : 87, FINITE DIFFERENCE ANALYSIS OF FLOW ON POROUS MEDIA UNDER BREAKWATER In this thesis, the effects on flow through porous media of hydrpdynamic pressure which performs on the bottom of sea side of breakwater due to wave is studied. Porous media is defined as a planar grid system and the flow characteristics are determined along the horizontal and vertical axes. The boundary conditions on the axes on the sea bottom are known. Pressure and flow characteristics in each point of grid system due to the pressure conditions changing on the sea bottom are calculated by taking as the governing equation of differential form of Darcy law defining the physical structure of porous media. The finite difference method is used for obtaining the solution of the mentioned problem. For this case, the computer program is coded, it is run for the certain boundary conditions and the reasonable outputs are obtained.