A 3D experimental study on the stability coefficients for breakwaters armoured with antifer blocks under nonbreaking waves
Koruma tabakası antifer olan dalgakıranların kırılmayan dalga koşulları altında stabilite katsayılarının blunması üzerine 3 boyutlu deneysel bir çalışma
- Tez No: 75635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koruma tabakası antifer olan dalgakıran, hasar, stabilite katsayısı, Hudson'un stabilite denklemi vı, Antifer armoured breakwater, damage, stability coefficient, Hudson's stability formula IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz KORUMA TABAKASI ANTİFER OLAN DALGAKIRANLARIN KIRILMAYAN DALGA KOŞULLARI ALTINDA STABİLİTE KATSAYILARININ BULUNMASI ÜZERİNE 3 BOYUTLU DENEYSEL BİR ÇALIŞMA KAHYAOĞLU, İhsan Çağlar Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez danışmanı: Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Yardımcı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşen Ergin Haziran 1998, 84 Sayfa Bu tezde koruma tabakası antifer bloklardan oluşan dalgakıranların, kırılmayan dalga koşullarında, stabilite katsayıları araştırılmıştır. Deneyler uygulamada da yaygın olarak kullanılan 1:1.5, 1:2.0, 1:2.5, 1:3.0 eğimleri için yapılmıştır. Model çalışmaları daha önce de benzer stabilite deneylerinin yürütüldüğü dalga kanalında yürütülmüştür. Daha önce aynı kanalda yürütülen küp blok stabilite deneyleriyle karşılaştırma şansı vermesi ve ekonomik olması amacıyla küpler için kullanılan 1: 31.08 ölçeği bu çalışmada da kullanılmıştır. Deneylerde, doğal deniz koşullarını daha iyi yansıtan düzensiz dalgalar kullanılmıştır. Kullanılan dalga özelliklerinin de küp deneyleri ile benzer aralıklarda tutulmasına özen gösterilmiştir. Deneylerde kullanılan dalga yüksekliği prototip karşılığıyla 2.17 m ile 7.10 m; dalga periyodu ise 6.68 ile 10.37 saniye arasında olmuştur.Her deney aşaması sonucunda oluşan hasar gözlenmiş ve her eğime ait hasar katsayıları, KD, belirlenmiştir. Hasar katsayılarının, KD, hesaplanmasında Hudson formülü kullanılmıştır. Deneyler sırasında stabiliteye etki eden, dalga yüksekliği, dalga periyodu, dalgakıran eğimi ve topuk koruması gibi parametrelerin stabilite üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Deney sonuçlan şu an uygulamada olan diğer yapay bloklarla ve dünyanın değişik bölgelerindeki antifer uygulamalarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 3D EXPERIMENTAL STUDY ON THE STABILITY COEFFICIENTS FOR BREAKWATERS ARMOURED WITH ANTIFER BLOCKS UNDER NONBREAKING WAVES KAHYAO?LU, İhsan Çağlar M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Co-Supervisor: Prof. Dr. Ayşen Ergin June 1998, 84 Pages In this thesis, the stability coefficients of antifer armoured breakwaters under the effect of nonbreaking waves were studied. The tests were performed for 4 different slopes of 1:1.5, 1:2.0, 1:2.5, 1:3.0 which are most common in practice. The model studies were done in wave channel in which similar stability tests were performed. In order to make a comparison and gain economy, the tests were conducted with a scale of 1:31.08, which was used for analysis of cubic armoured breakwaters. The range of wave heights and wave periods were also kept in a similar range. The range of wave heights were ranging between 2.17 m and 7.10 m whereas for periods between 6.68 s and 10.37 in seconds with prototype values. After each applied test, the damage for the breakwater was observed and the corresponding stability coefficient, KD, for each slope was calculated. Hudson equation was used for the Kd calculations. inDuring experiments, the effects of parameters such as wave height, wave period, slope of cover layer and the effect of toe protection on stability was observed. The results of the experiments were compared both with the other artificial units which are used in practice and the antifer applications in different parts of the world.