An Experimental study on the stability coefficient for trank section of cubic armored breahworks under nonbreahing wave condition
Küplerden oluşan koruma tabakasına sahip dalgakıran gövde kesiti için kırılmayan dalga koşulları altında stabilite katsayısının bulunmasına yönelik deneysel bir çalışma
- Tez No: 56660
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cubic armoured breakwater, damage, stability coefficient, Hudson's stability formula, Meer's stability formula
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz KÜPLERDEN OLUŞAN KORUMA TABAKASINA SAHİP DALGAKIRAN GÖVDE KESİTİ İÇİN KIRILMAYAN DALGA KOŞULLARI ALTINDA STABİLİTE KATSAYISININ BULUNMASINA YÖNELİK DENEYSEL BİR ÇALIŞMA ÖZTUNALL Bergüzar Yüksek Lisans tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Yardımcı Tez Danışmam: Doç. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Eylül 1996, 96 Sayfa Bu tezde, küplerden oluşan koruma tabakasına sahip dalgakıranların beş farklı eğim, 1:1.5, 1:2.0, 1:2.5, 1:3.0, 1:3.5, için kırılmayan dalga koşullan altoda, düzenli ve düzensiz dalgalar kullanılarak, stabilitesi araştinlmıştır. Model deneyleri 1/30 taban eğiminin üzerine, yapının topuk kesiminde 30 cm. su derinliği oluşturularak düzenlenmiştir. Uygulanan model dalga boyu 4.83 ile 19.20 cm.; model dalga periyodu 0.90 ile 1.97 saniye arasında değiştirilmiştir. Düzensiz dalgalardan elde edilen datanın hasar analizi yapıldıktan sonra, Hudson'ın fomülü kullanılarak bütün eğimler için stabilite katsayısı, KD, bulunmuştur. Bulunan Kd değerleri SPM'dekilerle (CERC, 1984) karşdaştinlmışur. 1:1.5 Eğim için Kd, Meer'in formülü kullanılarak da hesaplanmış daha sonra Hudson ve Meer arasında karşılaştırma yapılmıştır. Tezde bölgesel hasar, deney sırasında hasarın artan dalga boyu ve firtma süresine bağlı gelişimi, topuğun stabiliteye etkisi gibi parametreler de tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Küplerden oluşan koruma tabakasına sahip dalagakıran, hasar, stabilite katsayısı, Hudson' m stabilite formülü, Meer'in stabilite formülü. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL STÜDY ON THE STABILITY COEFFICIENT FOR TRTJNK SECTION OF CUBIC ARMOURED BREAKWATERS UNDER NONBREAKING WAVES ÖZTUNALI, Bergüzar M. Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALCINER September 1996, 96Pages in this thesis, stability of cubic armoured breakwaters with five different slopes, 1:1.5, 1.2.0, 1:2.5, 1:3.0, 1:3.5, for nonbreaking wave condition, under regular and irregular wave attack is studied. The model tests with model scale of 1:31.08, were conducted in 30 cm. water depth at toe of the section on 1/30 foreshore slope. Applied model wave heights were ranging between 4.83 and 19.30 cm whüe the wave period ranging between 0.90 and 1.97 seconds. After the damage analysis of irregular wave data, stability coefficient,Kr>, was evaluated for ali the slopes using Hudson's formula, then the results were compared with SPM (CERC, 1984). For the slope of 1:1.5, KD was calculated according to Meer's formula and comparison was made between Hudson and Meer. The other parameters like spatial damage, development of damage with increasing wave height and storm duration, effect of toe protection on stability were also discussed. iii