Deneysel sepsis geliştirilen sıçanlarda uzun dönem probiyotik bakteri karışımı uygulamasının bazı sitokin parametreleri üzerine olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of long-term probiotic bacteria mixture application on some cytokine parameters in experimental sepsis-developed rats
- Tez No: 504006
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTOPARLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, sepsis, sitokin, probiyotik, cytokine, inflammation, probiotics, sepsis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Probiyotikler, yeterli miktarlarda alındığında konakta yararlı etkiler sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır. Bazı probiyotiklerin sahip olduğu immünomodülatör etki bunlardan biridir. Biz bu çalışmada, probiyotiklerin sepsiste bazı inflamatuar sitokin düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp., Leuconostyoc sp., ve Lactococcus sp. cinsleri içerisinde yer alan 12 farklı canlı probiyotik bakteri içeren karışım kullanıldı. Çalışmada 80 adet dişi Wistar albino cinsi sıçan onarlı olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Grup 1 ve Grup 2 sırasıyla kontrol ve sepsis grubu olarak değerlendirilerek oral probiyotik uygulaması yapılmadı. Grup 2, 3, 4, 7 ve 8'de yer alan deney hayvanlarında çekal bağlama ve delme yöntemi kullanılarak sepsis geliştirildi. Grup 3 ve 4'de yer alan deney hayvanlarına sepsis öncesi 21 gün süreyle, Grup 7 ve 8'dekilere ise sepsis sonrası tek doz olmak koşuluyla sırasıyla 1010 ve 1011 cfu/ml dozlarında hazırlanan karışımdan uygulandı. Grup 5 ve 6 da ise aynı dozlarda sepsis oluşturulmadan probiyotik uygulaması yapıldı. İşlem sonrasında alınan kan örneklerinde pro-inflamatuar sitokinler olarak IL-1β ve TNF-α, anti-inflamatuar sitokinler olarak da IL-10 ve TGF-β seviyeleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: TNF-α ve IL-1β seviyelerinde sepsis grubunda kontrol grubuna nazaran ciddi derecede artış ve 21 gün koruyucu tedavi uygulanan gruplarda ise sepsis grubuna nazaran ciddi derecede azalış tespit edilmiştir. Anti-inflamatuar sitokinler olan IL-10 ve TGF-β seviyeleri detaylı şekilde incelendiğinde 21 gün koruyucu tedavi uygulanan gruplarda sitokin seviyeleri kontrol grubu seviyesine erişememiş olsa da, sepsis grubuna nazaran ciddi derecede artış tespit edilmiştir. Sepsis işleminin ardından uygulanan probiyotik uygulaması hiçbir grupta anlamlı bir etki göstermemiştir. Sonuç: Bulgularımıza göre probiyotikler, sepsisin klasik medikal tedavisine ek olarak destek amaçlı kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Probiotics are defined as live microorganisms that provide beneficial effects on the host when applied in adequate amounts. The immunomodulatory effects of some probiotics are one of these. We aimed to investigate effects of probiotics on some inflammatory cytokine levels in sepsis. Material and Method: The mixture including 12 different live probiotic bacteria contained within Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp., Leuconostyoc sp., and Lactococcus sp. was used in our study. Eighty female Wistar albino rats were divided into eight groups of ten rats each. Group 1 and 2 were evaluated as control and sepsis groups, respectively, and no probiotic application was made. Sepsis was developed in the experimental animals in Groups 2, 3, 4, 7 and 8 using cecal ligation and puncture. The probiotic mixture was given to rats in groups 3 and 4 for 21 days before sepsis, groups 7 and 8 a single dose after sepsis at 1010 and 1011 doses, respectively. Rats in groups 5 and 6, the same doses of probiotics was administered without sepsis. IL-1β and TNF-α as pro-inflammatory cytokines and IL-10 and TGF-β levels as anti-inflammatory cytokines were measured by ELISA in post-treatment blood samples. Results: In the group of sepsis in TNF-α and IL-1β levels, there was a serious increase compared to the control group and in 21 days of protective treatment groups, there was a serious decrease compared to the sepsis group. When the levels of anti-inflammatory cytokines IL-10 and TGF-β were examined in detail, although the level of cytokine levels 21 days of protective treatment groups were not reached in control group, a serious increase was observed compared to the sepsis group. The application of probiotics following the sepsis procedure did not show any significant effect in any group. Conclusion: According to our findings, probiotics can be used for supportive purposes in addition to classical medical treatment of sepsis.