Azami oksijen tüketimi ve beynin varsayılan kip sinirağı arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of relationship between default mode network and maximum oxygen consumption
  1. Tez No: 504016
  2. Yazar: SEYEDEHZAHRA MIRALIMORTEZAEI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL DENİZ DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Spor, Tıbbi Biyoloji, Neurology, Sports, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: V.O2, varsayılan kip ağı işlevi, gri cevher, yaş, beyin sağlığı, V.O2, default mode network function, grey matter, age, brain health
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Öğrencinin Adı: SEYEDEH ZAHRA MIRALI MORTEZAEI Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. ADİL DENİZ DURU Anabilim Dalı: HAREKET VE ANTRENMAN BİLİMLERİ 1. ÖZET Amaç: Yüksek seviyede aerobik kardiyo güç düzeyinin; gri cevher (GC), beyaz cevher (BC) hacimleri ve işlevsel bağlantı ağları ile doğru orantılı olarak sağladığı bütünlüğün, beyin sağlığı ve nörolojik hastalıklar için, koruyucu bir etkinlik oluşturabilişi arasındaki ilgileşimleri ortaya çıkarmak bu tez çalışmasının temel amacıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, varsayılan kip ağındaki (VKA) işlevsel bağlantısallığın, maksimum oksijen tüketim oranıyla (V.O2) ilişkisi araştırılmıştır. Bu varsayımı incelemek için, yaşları 20-57 arasında değişen, sağlıklı durumda olan 14 erkek ve 5 kadın gönüllü deneylere katılmıştır. V.O2 seviyeleri mekik koşu testiyle (MKT) sınandı. Katılımcıların beyinlerinin, yapısal ve işlevsel olarak incelenmesi için, dinlenme modundaki beyin durumları, manyetik tınlaşım görüntüleme (MRI) taramasıyla ölçüldü. Bulgular: Yaşa bağlı olarak gri cevher (GC) körelmesinin arttığı tespit edildi. Talamus bölgesindeki işlevsel VKA etkinliği ve yine yüksek seviyeli bağlantısallığın V.O2 seviyesi ile ilgili olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar: Böylece aerobik kardiyo düzeyinin, daha iyi duyusal tepkilere veya yaşa bağlı olarak gri cevher hacminin azalmasına etki ettiği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Name: SEYEDEH ZAHRA MIRALI MORTEZAEI Advisor: Assoc. Prof. ADİL DENİZ DURU Department: DEPARTMENT OF MOVEMENT AND EXERCISE SCIENCES ABSTRACT Aim: The main purpose of this thesis is to demonstrate those correlations, in terms of the directly proportional integrity of high aerobic cardio fitness (ACF) with grey matter, white matter volumes and as well as functional connectivity networks those might promote brain health and would be a big barrier for brain diseases progression as well. Material and Method: In this study, we hypothesized that, whether default mode network (DMN) functional connectivity is associated with maximum rate of oxygen consumption (V.O2). To examine these hypothesis 14 healthy men and 5 healthy women, between ages of 20-57 participated in this study. Our participants' V.O2 levels were measured by shuttle run test. Magnetic resonance imaging (MRI) scan was used to analyzing brain structure and functional connectivity in resting state. Results: Our findings clearly demonstrate that higher level aerobic capacity is correlated with higher connectivity in region of thalamus which might led to provide better sensory reception and age related to gray matter atrophy and higher functional connectivity is related to V.O2 level. Conclusions: Furthermore ACF might led to provide better sensoryperception and age- related reduction of gray matter volume.