Avrupa Birliği azınlık politikaları ekseninde Yunanistan ve Türkiye'nin azınlık politikaları
Minority policies in Greece and Turkey within the context of European Union's minority policies
- Tez No: 504022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER SANCAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Azınlıklar, Türkiye, Yunanistan, European Union, Minorities, Turkey, Greece
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tez çalışmamızda Avrupa Birliği üyesi bir ülke olan Yunanistan ve Avrupa Birliği aday ülkesi olan Türkiye'nin azınlık politikaları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve açıklanmıştır. Çalışma meydana getirilirken kitaplardan, dergilerden, gazetelerden, raporlardan, resmi kararlardan ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Tez çalışması dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde azınlık kavramı üzerinde durulmuş ve uluslararası alandaki durumu açıklanmıştır. Azınlık kavramının tanımının çeşitliliği ve azınlıkların kabul edilen türlerinden bahsedilerek, tarihsel süreçte ve uluslararası örgütler nezdinde durumu irdelenmiştir. İkinci bölümde çalışmanın odak noktası olan Avrupa Birliği'nin azınlık politikası üzerinde durulmuştur. Avrupa Birliği'nin bir barış projesi olarak doğduğu bilinmektedir, bu sebeple de Birliğin azınlıklar konusunun üzerine düştüğü söylenebilir. Ancak Avrupa Birliği'nin üye ülkeleri üzerinde uygulayabileceği ne standart azınlık hakları vardır, ne de azınlığın kim olduğuna dair bir ortak Birlik anlayışı geliştirilebilmiştir. Üçüncü bölümde Avrupa Birliği'nin oluşturmaya çalıştığı azınlık rejimi dışında kalan Yunanistan'ın azınlıklar konusundaki genel durumu ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde Türkiye'nin Avrupa Birliği aday ülkesi olarak azınlık politikası incelenmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin aday ülkeler için hazırladığı Kopenhag Kriterleri ile uyumu kapsamında yaptığı uyum paketleri ve yasa değişiklikleri incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda iki saptamaya varılmıştır. Varılan saptamalardan birisi, Avrupa Birliği'nin bir üst kurum olarak görüldüğünde kendi içinde azınlıklar konusunda başarılı olamadığıdır. İkinci saptama, Türkiye ve Yunanistan'ın aday ve üye ülke olma statüleri düşünüldüğünde, iki ülkenin de ülkesinde bulunan azınlıkları reddetme politikası uyguladığıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, minority politics are analyzed and explained in comparison with Greece, which is a member state of the European Union, and Turkey, which the candidate country of the European Union. Books, magazines, news, reports, official decisions and internet resources were used in this study. The thesis is divided into four parts. In the first part, the concept of minority is emphasized and the international situation is explained. The diversity of the definition of the concept of minority and the accepted types of minorities are mentioned and the situation of minorities in the historical process and in the presence of international organizations is scrutinised. The second part focuses on the minority policy of the European Union, which is the focal point of the study. It is known that the European Union was born as a peace project. For this reason, it can be said that the Union fell on the subject of minorities. However, there are neither the standart minority rights that the European Union can apply to its member states, nor a common understanding of the Union as to who is the minority. In the third part, the general situation of minorities has been revealed on Greece, which is stay out of the minority regime that European Union tried to establish. In the fourth part, Turkey's minority policy as a candidate country for the European Union is examined. In the line with the Copenhagen Criteria prepared by European Union for candidate countiries, in Turkey the Harmonization Packages and the amendment to the law have been examined. At the end of the study, two major assessments are made. The first of these assessments is that the European Union is not successful in its own field on minorities. The second assessment is that when Turkey and Greece are considered as candidate and member states, both countries practice a policy of rejecting minorities in their country.