Fıkıhta faiz konusu mallar
Ribawi items in Islamic law
  1. Tez No: 504135
  2. Yazar: KÜBRA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Riba, Karz, Bey, İllet, Mal, Riba, Benevolent loan, sale, property
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Faize konu mallar meselesi fıkıhta önemle üzerinde durulan konulardan birisi olmuş ve bu konuda çok farklı görüşler ileri sürülmüştür. Konu fıkıh kaynaklarında genelde hem“Kitabu'l-büyû'”hem de“Kitabu'l-büyû'”bölümünde“Bâbü'r-riba”başlığı altında“altı mal hadisi”diye bilinen meşhur rivâyet çerçevesinde ele alınmıştır. Bu durum faize konu olan malların ne tür mallar olması gerektiği sorusunu gündeme getirmiştir. Dolayısıyla konuya tüm ayrıntılarıyla temas edilmesi ve meseleye açıklık getirilmesi son derece önemlidir. Bu problemin çözümü amacıyla faize konu mallar meselesine işaret eden ilgili naslar ve konunun fıkıhtaki yeri tespit edilerek Kur'an ve Sünnet çerçevesinde meseleye açıklık getirilmesi tezin temel hedefini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle konuya ilişkin temel kavramlar üzerinde durulmuş, daha sonra ilgili naslar ışığında meselenin Kur'an ve Sünnet'teki yeri incelenmiş ve en sonunda meseleye dair hem klasik mezhep fukahası dışındaki alimlerin hem de klasik mezhep fukahasının görüşlerine yer verilmiştir. Faize konu malların kapsamı kimi zaman geniş tutulurken kimi zaman dar tutulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, faizin standardize edilebilen bütün mallar üzerinde söz konusu olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ribawi items have been one of the important issues in the islamic law, and it is widely discussed by islamic scholars through providing us different opinions on the subject matter. The subject is generally covered in the field of islamic law under the title of“Kitabu'l-büyû”and Bâbü'r-riba in the chapter of Kitabu'l-büyû through providing hadith on six (6) ribawi items. This has brought the question to the front of what kind of items should be considered ribawi items. Therefore, it is utmost important to identify and clarify the issues in details. For the purpose of solving this problem, issues related to ribawi items will be identified from the related sources and its role in islamic law will be clarified in the frame of Qur'an and Sunnah. The paper on hand firstly emphasizes the basic concepts of the subject and discusses the issues in the light of Qur'an and Sunnah followed by providing views of both classical as well as contemporary fiqh scholars of four Islamic schools of thoughts. The scope of the topic also covers the opinions of scholars who take ribawi items in a wide and narrow form. The conclusion of the current paper states that interest may be subject to all standardized goods.