İbn Asâkir'in hayatı ve Tarihu medineti Dımaşk adlı eserinde hadis kullanma yöntemi
Ibn Asakir's life and the method of using hadith in his work 'History of Damascus (Tarikh madinat - al dimashq)'
- Tez No: 504147
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT UZUNDAĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: İbn Asâkir, Hadis, Muhaddis, Târihu Medineti Dımaşk, Dâru'l Hadis en-Nûriyye, Ibn Asakir, Hadith, Muhaddith, Tarikh Madinat-al Dimashq (HistoryOf Damascus)”, Darul Hadith enNuriyya
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Şırnak Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 163
Özet
''İbn Asâkir'in Hayatı ve Tarihu Medineti Dımaşk Adlı Eserinde Hadis Kullanma Yöntemi'' konulu çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın önemi ve konusu, araştırmanın metodu ve kaynaklarını kısaca incelemeye çalıştık. İlk bölümde, İbn Asâkir'in yaşadığı dönem, çevre, siyasi, sosyal ve ilmi durum, hayatı, ailesi ve kişiliği ile eserlerini ayrıntılı bir şekilde incelemeye çalıştık. Bu bölümü ayrıntılı bir şekilde incelememizin sebebi, İbn Asâkir gibi hayatı ve ilmi kişiliği ile örnek bir şahsiyetin, en güzel bir şekilde tanıtılmasına katkıda bulunmaktır. İkinci bölümde ise, İbn Asâkir'in hadis ilmindeki yerini, eğitim öğretim ve ilmi durumunu, hocalarını, akranı olan âlimleri ve öğrencilerini, hadis öğrenimini, Dâru'l Hadis ve İbn Asâkir'inde hocalık yaptığı Dâru'l Hadis en-Nûriyye'yi, en önemli eseri olan Târihu Medineti Dımaşk'ın hadis kaynaklarını ve hadis rivâyetlerinin özelliklerini incelemeye çalıştık. Burada gördük ki İbn Asâkir çok geniş bir çevreden hadis rivâyet etmiştir. İbn Asâkir'in geniş bir çevreden hadis rivâyet etmesinin sebebi, ilmi seyahatlere önem vermesinden kaynaklanmaktadır. Rivâyet ettiği hadislerin senetlerini ayrıntılı bir şekilde vermesi, İbn Asâkir'in ulaştığı hadis âlimlerini tanımamıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca İbn Asâkir'in hadis eserleri ile İslam kültür ve medeniyetine sunmuş olduğu katkılarını vermeye çalıştık. Sonuç bölümünde ise, bu çalışmamız ile ulaştığımız kanaatlerimize yer verdik.
Özet (Çeviri)
Our study on Ibn Asakir's life and the method of using hadith in his work“History of Damascus”consists of an introduction and two sections. In the introduction, we tried to review the nature of the research, its methodology and resources briefly. In the first part, we tried to examine the period and the political, social and scientific environment İbn Asakir lived along with his family and personality in detail. The reason of this elaborate part is to contribute to the introduction of an important person such as İbn Asakir who sets a great example to humanity both with his knowledge and his life. In the second part, we tried to analyze Ibn Asakir's role in the Science of Hadith, his educational background, his teachers, contemporary scholars, students and studies on Hadith together with Darul Hadith enNuriyya where both Ibn Asakir and Darul Hadith worked in addition to the Hadith sources and the characteristics of Hadith preservations in his most important work“History of Damascus”. As a result of the analysis, we have found out that İbn Asakir narrated Hadith on a vast scale as he gave great importance to the expeditions for the Science of Hadith. Since Ibn Asakir has many detailed evidencefor the Hadith he collected, this helps us to recognize the Hadith scholars he worked with. We also tried to share the contributions of Ibn Asakir and his works on Hadith to the Islamic Culture and Civilization. In the end, we summarize the basic ideas and convictions that we have come up with.