Solid meme kanserli olgulara uygulanan kemoterapi protokollerinin retrospektif olarak araştırılması
Retrospective of chemotherapy protocols applied in solid breast cancer cases investigation as
  1. Tez No: 504148
  2. Yazar: HAYRİ ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRİŞ DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi protokolleri, Meme kanseri, Metastaz, Genel sağkalım, Prognostik faktörler, Chemotherapy protocols, Breast cancer, Metastasis, General survival, Prognostic factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Meme kanseri, dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, son yıllarda gelişen erken tanı yöntemleri ve tedavideki ilerlemelere rağmen halen önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Erken evre meme kanseri, cerrahi tedavi ile küratif tedavi sağlanabilen bir kanserdir. Ancak metastatik hastalıkta küratif tedavi pek mümkün olmamaktadır. Nüks riski yüksek olan hastalarda metastaz riskini yok etmek, hastalıksız ve genel sağkalım süresini arttırmak amacıyla radyoterapi ve hormonoterapi yanında adjuvan kemoterapiler geliştirilmiştir. Solid tümörlü kadın hastalar üzerinde, en etkin rejimleri içeren kemoterapi protokollerinin seçimi, nüks ve metastaz riskini azaltarak, hastalıksız ve genel sağ kalım süresini daha fazla arttırmaktadır. Bu durum hastaya ve tümöre bağlı prognostik faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Bu amaçla klinisyen tarafından hastaların prognostik faktörlerine uygun ideal ve en etkin kemoterapi rejiminin seçilmesi hayati düzeydedir. Bu tez çalışmasında, solid meme kanserli 100 kadın hastada, prognostik faktörlere bağlı olarak hastalıksız ve genel sağ kalım süresini uzatan ideal kemoterapi protokolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak 'siklofosfamid-epirubisin-paklitaksel' kemoterapi rejimlerini içeren kombine tedavinin meme kanserinde genel sağkalımı daha fazla artıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer in the world and Turkey seen in women, despite progress in recent years in developing methods for early diagnosis and treatment is still an important cause of morbidity and mortality. Early stage breast cancer is a cancer that can provide curative treatment with surgical treatment. However, curative treatment in metastatic disease is unlikely. Adjuvant chemotherapies have been developed in addition to the radiotherapy and hormonotherapy in order to eliminate the risk of metastasis and to increase disease-free and overall survival in patients with high risk of recurrence. The choice of chemotherapy protocols involving the most effective regimens on solid tumors of women increases the disease-free and overall survival time by reducing the risk of recurrence and metastasis. This is directly related to prognostic factors related to the patient and the locus. For this purpose, it is crucial for the clinician to choose the ideal and most effective chemotherapy regimen suitable for the prognostic factors of the patients. The aim of this thesis study is to determine the ideal chemotherapy protocol on 100 female patients with solid breast cancer that is disease-free and prolongs the overall survival time due to prognostic factors. As a result is that combined treatment with 'cyclophosphamide-epirubicin-paclitaxel' chemotherapy regimens will further improve overall survival in breast cancer.