Otoimmün hastalıklar ile benlik saygısı ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki
The relationship of autoimmune diseases with childhood traumas and self-esteem
  1. Tez No: 504184
  2. Yazar: HİLAL BATMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün hastalıklar, Depresyon, Çocukluk Çağı Travmaları, Benlik Saygısı, Autoimmune Diseases, Depression, Childhood Traumas, Self-Esteem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması, otoimmün hastalık tanısı almış ve almamış bireylerin depresyon düzeyleri, benlik saygısı düzeyleri ve çocukluk çağı travmalarını karşılaştırmaktadır. Çalışmada 18-65 yaş arası otoimmün hastalık tanısı olan 153 bireyden oluşan deney grubu ile sağlıklı 153 bireyden oluşan kontrol grubu,“Demografik Bilgi Formu”,“Beck Depresyon Ölçeği”,“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”çevrimiçi ve anonim olarak uygulanarak karşılaştırılmıştır. Veri analizinde betimleyici ve karşılaştırmalı yöntemler kullanılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki katılımcılardan otoimmün hastalık tanısı almış olan bireylerin, hastalık tanısı almamış olan bireylere göre Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nin psikosomatik belirtiler alt test puanları anlamlı düzeyde daha yüksek ve ana-baba ilgisi alt test puanları anlamlı düzeyde daha düşüktür. Bununla birlikte, katılımcıların bütünüyle değerlendirildiği demografik bilgilerle karşılaştırma analizi doğrultusunda, kadınlarda, lise mezunlarında ve gençlerde depresyon skorlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, çocukluk çağı travmalarının kadınlarda, ilkokul ve üniversite mezunlarında farklı benlik saygısı alt boyutları ile anlamlı farklılığı olduğu saptanmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre psikosomatik belirtilerin otoimmün hastalık tanısı almış kişilerde, depresyon ve çocukluk çağı travmaları ile anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Her iki grupta da araştırma değişkenleri arasında doğrusal korelasyonun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare depression levels, self-esteem, and childhood traumas of patients with and without an autoimmune disease. For this study, 153 participants with an autoimmune disease and 153 healthy participants within an age of 18-65 were asked to fill“Demographic Information Form”,“Beck Depression Inventory”,“Childhood Trauma Questionnaire”, and“Rosenberg Self-Esteem Scale”online and anonymously. Comparative and descriptive methods were used for statistical analysis. According to diagnosis of an autoimmune disease, findings showed that scores of psychosomatic complaints were found as higher and parental interest subscales in Rosenberg Self-esteem Scale were found as significantly lower than the participants not being diagnosed. Comparison of research variables with all the demographic information indicated that women, high school graduates, and younger participants reported significantly higher scores in depression. Besides, women's scores in Childhood Trauma Scale and the primary school and university graduates' scores in various subscales in Rosenberg Self-esteem Scale were reported as significantly different. According to the scores of the diagnosed group, psychosomatic complaints subscale, depression, and childhood trauma were found as significantly correlated. However, linear correlation was also seen in both research groups in this study.