Geleneksel televizyondan sayısal yayıncılığa dönüşüm sürecinde değişen çocuk izleyici
Changing child viewer in the process of transformation from traditional television to digital broadcasting
  1. Tez No: 504200
  2. Yazar: CANSU ÖZDENAK KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN OZAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Çocuk, Üre-Tüketici, Ağ Toplumu, Self-ekran, Dijital Yabancılaşma, Dijital İlgisizlik, Dijital Benlik, New Child, Pro-Consumer, Network Society, Self-ecran ( self screen), Digital Alienation, Digital Inattention, Digital Self
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dijital devrim, enformasyon ve kitle toplumunu ağ toplumuna dönüştürmüştür. Ağ toplumunun birer bireyi olan üre-tüketici çocuk açısından geleneksel televizyon ve içerikler de etkilenmiş; değişim ve dönüşüme uğramıştır. Çevrimdışı benlikle birlikte dijital benliğe sahip yeniçağın üre-tüketici çocuğunun televizyonu artık bir self-ekrandır. Self-ekran yeni çocuğun kendi ekranı ve medyası olmakla birlikte daha da önemlisi dijital benliğin ifade edilip sunulduğu araçtır. Üre-tüketici çocuk anlamsal dijital algısı ile içerik üretebilmektedir. Geleneksel televizyon yayıncılığından sayısal teknolojiye dönüşüm süreci incelendiğinde çocuk izleyici için üretilecek içeriklerin dijital devrimin getirdiği olanaklar, değiştirdiği sosyal ve psikolojik yapılar göz önüne alınmalıdır. Bu araştırmada çocuk izleyici ve içeriklerdeki değişim ve dönüşümü ortaya çıkarmak amacıyla yüz yüze derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiş, alanında uzman katılımcıların verdikleri yanıtlar analiz edilmiştir. Üre-tüketici çocuğun yapısı, geleneksel ve yeni medya ile ilişkisi, bu ilişkinin olumlu ve olumsuz sonuçları ve gelecek kurgusunda üretilecek içeriklerin yapım özellikleri ortaya konmuştur. Üre-tüketici çocuğun dijital okur-yazarlık bilinciyle üretim ve tüketim faaliyetinde bulunması, çocuğun gelişimsel süreci içerisinde önem arz ettiği gibi dijital dünyada itibarlı ve verimli bir kendilik gerçekleştirmesinin de yolunu açacaktır.
Özet (Çeviri)
The digital revolution has transformed the information and mass society into a network society. Traditional television and contents have also been affected; changed and transformed interms of pro-consumer child who is an individual of the networks society. The television of the pro-consumer child of the new age whose offline self is together with the digital self is a self-screen. The self-screen is the new child's own screen and media, and more importantly, it is also a medium to express and present the digital self. Pro-consumer child is able to produce content with semantic digital perception. When the process of conventional television broadcasting to digital technology is examined, the possibilities that the digital revolution will bring about, changed social and psychological structures must be considered in order to produce content for child viewers. In this research, face-to-face in-depth interviews were conducted to reveal the changes and transformations in the child viewers and contents, and the responses of expert participants in the field were analysed. The structure of the pro-consumer child, its relationship with the conventional and new media, the positive and negative consequences of this relationship and the characteristics of the contents to be produced in the future are revealed. The production and consumption activities of the pro-consumer child with the awareness of digital literacy will open the way for the child to realize a reputable and productive self in the digital world as well as in the developmental process.