Palaeolithic research in Anatolia -history, problems and perspectives-
Anadolu'da paleolitik araştırma -tarih, sorunlar ve perspectif-
  1. Tez No: 504234
  2. Yazar: ELİF NURCAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ THOMAS ZIMMERMANN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Araştırma Tarihçesi, Avrupa, Paleolitik Arkeoloji, Paleolitik Arkeolojinin Sorunları, Anatolia, Europe, Palaeolithic Archaeology, Problems of Palaeolithic Archaeology, Research History
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tezin amacı Paleolitik arkeoloji disiplinini, arka planındaki olgu ve olaylar silsilesinden bağımsız, günümüz Türkiye'sinin akademik atmosferine ve güncel durumuna göre değerlendirmeye çalışmaktadır. İnsanın kök atalarının düşünce ve hareketlerini yansıtan birincil verilerin analizi esasına dayanan akademik bir disiplin olarak Paleolitik arkeoloji, insanlık tarihinin kaynağının ortaya çıkarıldığı ve sunulduğu yöntemsel bir disiplindir. Avrupa'da Paleolitik arkeoloji disiplininin teori ve uygulama alanındaki gelişimi 19. yy'ın ilk çeyreğinden başlayarak aynı yüzyılın sonuna değin sürmektedir. Türkiye'de ise bu disiplin Avrupa'dan 100 yıl kadar sonra popüler olmaya başlamıştır. Bu tez, 1930'larda ulusal kimlik oluşturmada önemli bir araç olarak devlet tarafından kullanılarak gelişmeye başlayan disiplinin, Türkiye'deki araştırma tarihi ve günümüzdeki potansiyelini incelemektedir. Bu bağlamda materyal kültür verileri temel alınarak oluşturulan akademik incelemeler, yerel bir kronoloji oluşturmada büyük rol oynayan araştırmalar ve akabinde disiplinin güncel durumu dikkate alınmaktadır. Bu akademik çalışma ve incelemelerin Avrupa ve Türkiye'deki gelişim tarihi ve oluşum sürecindeki problemlerin yanında akademik eğitim politikaları ayrı ayrı incelenip karşılaştırılmaktadır. Paleolitik arkeoloji disiplinin tanınabilmesi amacıyla halka aktarımı ve sosyal politikalar ile bu alandaki hem geniş ölçekli hem de bireysel tabanlı araştırmalar incelenmektedir. Bu araştırmaların uygulanabilirliğiyle halka aktarım sürecinde kullanılan medya dâhil diğer yayın organlarının katkıları analiz edilerek sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to try to evaluate Palaeolithic archaeology according to the academic atmosphere in Turkey and its current situation independent from the events which lie in its background. The Palaeolithic Period covers the first and the longest period of human history. The development of the discipline in both practical and theoretical aspects began in the first quarter of 19th century in Europe. In Turkey, however, it was only a century later that this discipline became popular. This thesis explores the research history of Palaeolithic archaeology in Turkey and the current status of the discipline, which began in the 1930s under the auspices of the government with the objective of forming and strengthening a national identity. Within this context, academic analysis was based on the data of material culture; this research then played an important role in constructing a local chronology. In this thesis, the current state of the discipline is also considered. The history and problems encountered during the emergence of this academic discipline are addressed. Inspections of both European and Turkish research agenda, as well as the academic education policies are evaluated and compared. Efforts of public education with the goal of increasing awareness of Palaeolithic Archaeology are also analyzed. Lastly the applicability and contribution of these research projects and publication disseminating Palaeolithic archaeology analyzed and presented.