Duygudurum ve hızın beyin fırtınası yöntemiyle yaratıcılığa etkisi
The influence of the mood and velocity on creativity in the brainstorming
- Tez No: 504237
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hız, Duygudurum, Yaratıcılık, Beyin Fırtınası, Speed, Mood, Creativity, Brainstorming
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı son yıllarda çokça kullanılan ve yaratıcılığı önemli ölçüde arttırdığı bilinen bir yöntem olan beyin fırtınası tekniğini kullanarak duygudurum ve hızın yaratıcı düşünceye etkisini incelemektir. Daha önceki yıllarda duygudurum ve hızı birlikte inceleyen çalışma literatürde bulunmamaktadır.Bu araştırmada katılımcıların duygudurumları manipüle edilerek olumlu ve olumsuz duyguduruma sahip olmaları sağlanmıştır. Olumlu duygudurum koşulundaki katılımcılara olumlu duygular uyandıracak bir resim gösterilmiş ve ardından o duyguyla ilişki geçmişte yaşadıkları bir olayı/durumu düşünerek yazmaları istenmiştir. Olumsuz duygudurum koşulundaki katılımcılara olumsuz duygular uyandıracak bir resim gösterilmiş ve ardından o duyguyla ilişki geçmişte yaşadıkları bir olayı/durumu düşünerek yazmaları istenmiştir. Koşullara rastgele atanan katılımcılardan kontrol koşuluna atanan katılımcılara herhangi bir yönerge verilmemiş olup hız koşuluna atanan katılımcılardan düşüncelerini çok hızlı bir şekilde yazmaları istenmiştir.Araştırmanın başlangıcında katılımcıların yazım hızı ölçülmüş ve tüm katılımcılara duygu nötralizasyon görevi verilmiştir. Duygu manipülasyonlarından sonra, katılımcılar öğrenci yaşam kalitesini arttırma yolları konusunda 12 dakikalık bir beyin fırtınası oturumuna katılmışlardır.Araştırma sonuçları duygudurumun yaratıcı düşünce üzerinde bir etkisi olmadığı yönündedir. Hız koşulunda olanların daha fazla yaratıcı düşünce ürettiği ve bu ilişki arasında esnekliğin tam aracılık rolünün bulunduğu ortaya çıkmıştır.Başka bir ifadeyle hız esnekliği artırmakta ve bu yolla yaratıcılık artmaktadır. Araştırmanın bulguları literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of mood and speed on creative thinking using the brainstorming technique, a method widely used in recent years and known to significantly increase creativity. There is no literature in the previous years that studies the mood and speed together. In this study, the participants' moods were manipulated to have positive and negative emotions. A picture was displayed that would awaken positive emotions to the participant and then they were asked to write about an event / situation that they experienced in the past. An image was also displayed that would awaken the negative emotions of the participant and then they were required to write an event / situation that they experienced in the past. The participants randomly assigned to the control conditions did not give any instructions to the participant, whereas those in the speed condition were asked to write their ideas very quickly.Writing speed of the participants at the beginning of the study were measured and given the task of neutralizing the emotions to all participants. After emotion manipulation, the participants participated in a 12-minute brainstorming session on ways to improve student quality of life.The results of the research showed that mood did not seem to have an impact on creative thinking. It turns out that those who had speed instruction generate more creative ideas than those in the control condition, and that there is full mediation of flexibility between speed and creative performance. In other words, speed increases flexibility, which, in turn, leads to creativity. The findings of the research were discussed in the light of the literature.