Nevevî'nin Şâfiî fukahâsı tarafından kabul görmeyen tercihleri
Nawawi's preferences that unappved by Shafi canonist
- Tez No: 504397
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nevevî, Tercih, Müftâ bih, Mutemed, Esahh, Sahîh, Ezhar, Muteahhirûn, Nawawi, Preference, Zeitgeist, Mutemed, Esahh, Sahih, Ezhar, Muteahhirûn
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Şâfiî mezhebinde müftâ bih olan tercihe/görüşe ulaşabilmek için Nevevî'nin tercihleri öncelikli önemi haizdir. Zira Nevevî, mezhebin kendinden önceki fıkıh birikimini adeta yeni bir düzenlemeye tabi tutmuştur. Bunu yaparken mezhep içerisinde zayıf görüşleri ayıklayarak, sahih olanları ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Nevevî'nin bu tercihleri mezhep içerisinde genel olarak kabule mazhar olmakla birlikte kendisinden sonraki fukahâ tarafından kabul görmeyen ve tartışılan tercihleri de olmuştur. Kabul görmeyen bu tercihler çoğunlukla mezhebin genel görüşüne/müftâ bih olana aykırı görülmüştür. Nevevî'nin bu tercihleri genel olarak ihtiyârâtü'n-Nevevî olarak bilinen bireysel tercihleri olarak da kabul edilmiştir. Kabul görmeyen tercihlerinin tespitinde muteahhirûn (geç dönem) Şâfiî fukahâsından Başta“Tuhfe”ve“Nihaye”nin müellifleri olan İbn Hacer el-Heytemî ve Remlî olmak üzere eş-Şirbinî ve Zekeriya el-Ensârî gibi fıkahânın görüşlerine başvurduk. Özellikle İbn Hacer el-Heytemî ve Remlî'nin tercihleri geç dönem Şâfiî fukahâsı tarafından mezhepte umde kabul edilmiştir. Zira bunlar ikinci tahrîr/tenkîh (ayıklama) faaliyetinde bulunurak Şeyhân'ın (Nevevî ve Râfiî) tercihlerini yeniden incelemeye tabi tutarak değerlendirmişlerdir. Bu nedenle ikinci tahrîr faaliyetinde bulunan fukahânın tercihleri de Şehyân'ın tercihleri gibi mezhepte müfta bih olan görüşün tesbitinde önem arz eder. Araştırmamız bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde Nevevî'nin hayatı ve eserlerini ele aldık. İkinci bölümde tercihlerini ve Şâfiî mezhebindeki önemini, üçüncü bölümde geç dönem Şâfiî fukahâsı tarafından tartışılan ve kabul görmeyen tercihlerini işledik.
Özet (Çeviri)
The preferences of Nawawi are of primary importance in order to attain the general view of the Shafi sect. Because Nawawi has almost made a new arrangement of the sect fiqh accumulation that before himself. In doing so, he sought to reveal the authentic ones by extracting weak opinions within the sect. Although these preferences of Nawawi are generally accepted within sects, there are also some unrecognized and debated preferences of him which are not accepted by the next jurists. These unacceptable preferences are often contrary to the general view of the sect. These preferences of Nawawi are generally regarded as individual preferences known“ihtiyarat”an-Nawawi. In the determination of the unacceptable preferences, we applied to the views of the late period Shafi jurists, such as Ibn Hajjar al-Heytemi who was author of“Tuhfe”and“Nihaye”and Remli, al-Shirbinî and Zekeriya al-Ansari. In particular, the preferences of Ibn Hajjar al-Heytemi and Remli were accepted as principles in the sect by the late period Shafi jurists. Because, by performing second cleaning activity, they were evaluating the reevaluation of the preferences of Nawawi and Rafi by revising. For this reason, the preferences of the jurists who are engaged in the second cleaning activity are important in determining the general opinion of the sect as well as the preferences of the two masters. Our study consists of an introduction, three chapters, and a final result. In the first part we discussed the lives and works of Nawawi. In the second part we have discussed his preferences and his importance in the sect of Shafi and in the third part we have discussed his disputed and unacceptable choices by the late Shafi jurists.