Balkan savaşlarından Milli Mücadeleye şehit olan Boğazlıyanlı'lar (Vefayata mahsus Vukuat Defterlerine göre)
The martyrs of Boğazlıyan from Balkan wars to the Turkish National Struggle for independence (According to death Registration Books)
  1. Tez No: 504506
  2. Yazar: SÜMEYYE KAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Boğazlıyan, Şehitler, Vefayata Mahsus Vukuat Defteri, Bogazlıyan, Martyrs, Death Registration Book
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın konusu Osmanlı Devleti Dönemi'nde gerçekleşen Balkan Savaşları'ndan, ülkemizin bağımsızlık mücadelesinin verildiği Milli Mücadele Dönemi'ne kadar geçen 10 yıllık süreçte şehit olan Boğazlıyanlı'lardır. Araştırmada şehadete ulaşan Boğazlıyanlı askerlerimizin kimler olduğu, kişisel özellikleri, sosyal statüleri, hangi bölgelerde ve cephelerde şehit oldukları, anne ve babalarının isimleri, lakapları, şehadet tarihleri gibi verilerin tespit edilerek tarihsel açıdan ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma konusu hakkında, Boğazlıyan Vefayata Mahsus Vukuat Defterleri, ile şehitlerimiz ile ilgili daha önce yayımlanan makale, kitap, bildiri, lisansüstü tezler incelenerek, Boğazlıyanlı şehitlerimiz hakkında elde edilen bulgular, bilgi ve belgeler ışığında detaylandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda Boğazlıyanlı şehitlerimizin Vatan'ın dört bir tarafında katılmış oldukları muharebelerde vermiş oldukları fedakârlık ve kahramanlık örneğinin yanı sıra şehitlerimizin sosyolojik özellikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is Bogazlıyan's who died martyrs in ten years time that began with The Balkan Wars at the Ottoman Empire Era 'till the period of The Turkish National Struggle For Independence. In this research it is aimed to introduce datas such as identities of Bogazlıyan soldiers who died martyrs, their personalities, social status,the regions and fronts they became martyrs, the names of their parents, nicknames and dates of death in terms of history. The Bogazlıyan Death Registration Books and essays, books, public declaration and M.A thesis about our martyrs are studied and in the light of these information and documents; the findings about Bogazlıyan Martyrs are tried to be detailed. At the end of this research, along with the examples of sacrifice and heroism they showed in the battle field all over the country , sociological features of Bogazlıyan Martyrs are determined.