Örgütsel özdeşleşme ile örgütsel bağlılık ilişkisi bağlamında Ankara enerji sektörü özel şirket çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between organizational commitment and organizational identification: a research on private company employees in Ankara energy sector
- Tez No: 504548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİME DİLEK KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Bağlılık, Enerji Sektörü Çalışanları, Organizational Commitment, Organizational Identification, Energy Sector Employees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Örgütler için insan kaynaklarının önemi gün geçtikçe artmakta ve örgütsel davranış hakkında yapılan araştırmalar hız kazanmaktadır. Örgütsel bağlılık ve örgütsel özdeşleşme kavramları örgütsel davranış alanında oldukça popüler olan iki kavramdır. Bu çalışmada bu iki kavram arasındaki ilişki Ankara kapsamında incelenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi için birçok kolaylığından dolayı anket yöntemi kullanılmıştır. Örgütsel özdeşleşme için literatürde yaygın olarak kullanılmakta olan Mael ve Ashforth'un ölçeği kullanılırken, örgütsel bağlılık için Allen ve Meyer'in üç boyutlu ölçeği kullanılmıştır. Anket ölçeklerinin güvenilirlik analizi sonucunda Cronbach's Alpha katsayıları sırasıyla 0,841 ve 0,782 olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara ili enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin çalışanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda, anketler 450 kişiye ulaştırılmış ve %92 dönüş oranı ile 415 kişiye uygulanmıştır. 415 adet anketten 51 tanesi eksik veya fazladan bilgilendirme içerdiği için paket programına aktarılmamıştır. Sonuç olarak araştırmanın örneklemini yukarıda bahsedilen şirkette çalışan 364 kişi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda örgütsel bağlılık ile örgütsel özdeşleşme arasında pozitif bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Örgütsel bağlılığın duygusal ve normatif bağlılık boyutları ile örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Fakat örgütsel bağlılığın devam boyutu ile örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of human resources for organizations is increasing day by day and research about organizational behavior is gaining momentum. Organizational commitment and organizational identification are two concepts that are very popular in the field of organizational behavior. In this study, the relationship between these two concepts will be examined within Ankara. Survey method was used in the research due to its facilities. While Mael and Ashforth's scale, which is widely used in the literature for organizational identification, is used, the three-dimensional scale of Allen and Meyer is used for organizational commitment. As a result of the reliability analysis of the survey scales, Cronbach's Alpha coefficients were found as 0.841 and 0.782 respectively. The population of this research is composed of an Ankara energy sector company employees. In this contex, the questionnaires were delivered to 450 people and 415 return, with a 92% ratio, was achieved. 51 out of the 415 questionnaires were not transferred to the package program due to having missing or extra information. As a result, 364 people working in the aforementioned company constitute the sample of the research. Following the research, it was found that there is a positive relationship between organizational commitment and organizational identification. A meaningful relationship was found between organizational commitment and emotional and normative commitment dimensions and organizational identification. However, no meaningful relationship was found between organizational commitment and continued dimension of organizational commitment.