Chastity and Fidelity in Elizabethan and Jacobean Drama
I. Elizabeth ve I. James Dönemi tiyatrosunda iffet ve sadakat
- Tez No: 504639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İffet, Sadakat, (eş tarafından) Boynuzlanma, Kadın Düşmanlığı, Erkek Hegemonyası, Rönesans İngiltere'si, Chastity, Fidelity, Cuckoldry, Misogyny, Male Domination, Renaissance England
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Rönesans, 15. ve 17. yüzyıllar arasında İngiltere'yi etkilemiş ve bu dönemde birçok oyun yazarının çok sayıda önemli edebi eserler oluşturmalarına olanak sağlamıştır. Genel olarak oyunların konularının Rönesans İngiltere'sindeki sosyal yaşamın yansımaları olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla dönemin oyunlarını okuyarak ve detaylı analiz ederek Rönesans döneminde kadınların yeri ve rolüyle ilgili bazı çıkarımlar yapmak mümkündür. Bu tezin amacı, Elizabeth I ve James I zamanında kadınların rolleri ve problemlerini saptamak ve anlamaktır. Bu amaçla dönemin önde gelen üç oyun yazarının beş önemli oyunu bu tez çalışması için seçilmiştir: William Shakespeare tarafından yazılan Kuru Gürültü, Othello ve Cymbeline, Thomas Middleton tarafından yazılan İntikamcı'nın Trajedisi, ve John Webster tarafından yazılan Ak Şeytan. Genel bir sonuca ulaşmak için komedi, trajedi ve romans olmak üzere farklı türlerde oyunlar seçilmiştir. Giriş bölümü, Rönesans İngiltere'sinin tarihi ve sosyal geçmişi ile ilgili genel bilgi sunmaktadır. Ataerkil toplumdaki kadının yeri ve doğasına yönelik yaygın görüşlere özellikle önem verilmiştir. Sonraki bölümlerde, Rönesans İngiltere'si için önemli olan iki erdem; iffet ve sadakat her oyundaki kadın karakterler üzerine odaklanarak detaylı bir şekilde analiz edilecektir. Oyunlar feminist bakış açısıyla analiz edilecek ve yorumlanacaktır. Bu çalışma İngiliz Rönesans dramasında kadınların nasıl temsil edildiğini analiz ederek ve yorumlayarak, Rönesans İngiltere'sinde onların yerinin ve problemlerinin anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Renaissance affected England between the 15th and the 17th centuries and enabled many playwrights to produce many important literary works during that period. In general, the themes of the plays can be regarded as reflections of social life in Renaissance England. Therefore, it is possible to make some inferences about the place and role of women during the Renaissance by reading and analysing the plays of the period in detail. The aim of this thesis is to detect and understand the roles and the problems of women during the reigns of Elizabeth I and James I. To this purpose, five important plays of three prominent playwrights of the period were chosen for this thesis: Much Ado About Nothing, Othello and Cymbeline by William Shakespeare, The Revenger's Tragedy by Thomas Middleton and The White Devil by John Webster. Various types of plays, comedy, tragedy and romance, were chosen in order to a reach a general conclusion. The Introduction provides information about the historical and social background of Renaissance England. Special attention is given to the place of women in a patriarchal society and to common notions about women's nature. In the following chapters, two important female virtues of Renaissance England, chastity and fidelity, will be analysed in detail by focusing on the women characters in each play. The plays will be analysed and interpreted from a feminist point of view. This study aims at making a contribution to the understanding of the place and problems of women in Renaissance England by analysing and interpreting how women were represented in English Renaissance drama.