Jean Baptiste Accolay'ın 1 no'lu la minör keman konçertosu'nun form analizi ve çalım teknikleri açısından incelenmesi
The violin concerto no.1 by Jean Baptiste Accolay which has an important place in violin education and violin literature in terms of form analysis and play techniques
- Tez No: 504748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALA HUSEYNOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Accolay, keman eğitimi, konçerto, analiz, Accolay, violin education, concerto, analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma keman eğitiminde ve keman edebiyatında önemli yere sahip olan Jean Baptiste Accolay'ın 1 no'lu Keman Konçertosu'nun form analizi ve çalım teknikleri açısından incelenmesine yönelik bir araştırmadır. Çalışmada eserin keman edebiyatındaki ve eğitimindeki yeri, eserin seviyesi, eserde kullanılan sağ ve sol el teknikleri ve eserin müzik formları incelenmiştir. Bu araştırma ile konçertoyu yorumlayacak icracıya eseri daha doğru daha rahat ve daha temiz seslendirebilmesi için önemli öneriler sunmak ve yol gösterici olmak hedeflenmiştir. Ayrıca yapılan analiz sırasında çalışmanın; öğrencinin doğru eğitilmesi, konunun bilinçli algılanmasının sağlanması ve müzikal metne tutumunun geliştirilmesi konusunda katkı sağlayacağı ve bilimsel bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir. Çalışmanın müzik eğitimi keman bölümü öğrencilerine yararlı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Violin Concerto No.1 by Jean Baptiste Accolay which has an important place in Violin education and violin literature in terms of form analysis and play techniques. In this study, the importance of the concerto in Violin literature and education, the level of the work, the right and left hand techniques used in it and the musical form shave been examined. The study has been carried out to provide suggestions and guidance to make the performer's interpretation of the Concerto more accurate, comfortable and cleaner. It is also argued that during the analysis made, the study will contribute to the development of the correct teaching fort he performing student and providing insight into the subject and building positive attitudes towards musical context as well as being a reliable scientific reference. The ultimate aim of the study is to make the music education useful for the Violin performing students at university.