Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bağımsız milletvekilleri ve faaliyetleri (1931-2011)
Independent member of parliament and activities in Turkey grand national assembly
  1. Tez No: 504985
  2. Yazar: EMİNE YARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız, Bağımsız Adaylık, Seçim, Parlamento, Bağımsız Milletvekili, Independent, Independent Candidate, Election, Parliament, Independent Deputy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu tezin amacı, 1931 seçimlerinden 2015 seçimlerine kadar mecliste yer alan bağımsız milletvekillerini tanıtmak ve bağımsız milletvekili olarak seçildikleri yasama dönemlerindeki faaliyetlerini anlatmaktır. Bu amaçla çalışmada öncelikle bağımsız milletvekilliği kavramı,bağımsız milletvekilliğinin tercih edilme nedenleri, bağımsız milletvekillerinin seçilmelerinde etkili olan faktörler, dünyadaki uygulamaları ve Türkiye'de bağımsız milletvekilliğinin tarihsel ve hukuksal süreci anlatılarak genel bilgiler verilmiştir. Uygulama bölümünde isebağımsız milletvekilleri, bağımsız milletvekili olarak Mecliste yer aldıkları yasama dönemlerine göre tasnif edilerek hayatları hakkında bilgi verilmiş,bağımsız milletvekili olarak Mecliste bulundukları yasama dönemlerindeki faaliyetleri anlatılmıştır. Bağımsız milletvekillerinin ilk defa meclise girdiği 1931 seçimlerinden 2015 seçimlerine kadar Tek Partili Dönemde 41,Çok Partili Dönemde ise 26'sı parti listelerinden, 102'si bağımsız olmak üzere toplam 128 bağımsız milletvekili parlamentoda görev yapmıştır. XXIII. Döneme kadar bağımsız milletvekillerinin sayıca mecliste en fazla olduğu dönem 1969 seçimlerini içeren XIV. Dönemdir. En az olduğu dönem ise 1950 yılı seçimlerini içeren IX. Dönemdir. IV. Dönemde 20, V. Dönemde 13, VI. Dönemde 4, VII. Dönemde 4,VIII. Dönemde 6, IX. Dönemde 6,X. Dönemde 11, XI. Dönemde 2, XII. Dönemde 1, XIII. Dönemde 1, XIV. Dönemde 13, XV. Dönemde 6, XVI. Dönemde 4, XVII. Dönemde 4, XXI. Dönemde 3, XXII. Dönemde 9, XXIII. Dönemde 26 ve XXIV. Dönemde 35 bağımsız milletvekili mecliste yer almıştır. 2007 ve 2011 yılı seçimlerinde bağımsız milletvekili sayısı 1969 yılı seçimlerini geride bırakacak şekilde rekor düzeye ulaşmıştır. Ayrıca 1961, 1966 ve 1973 yılında yapılan Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde 5 bağımsız aday senatörolarak seçilmiştir. Bağımsız milletvekilleri mecliste çeşitli konularda söz alarak konuşmuşlar ayrıca sözlü ve yazılı soru önergeleri vermiş ve kanun tekliflerinde bulunmuşlardır. Böylece parti mensubu olan milletvekilleri ile aynı hakları kullanarak seçmenlerinin sesini doğrudan meclise taşımışlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to introduce independent deputies who elected since 1931 elections to nowadays and to tell their activities in the period they were elected. The basic information about firstly the concept of independent deputy, why they are preferred, the factors affecting elections, applications in the world and the historical and legal process of independent deputies in Turkey is included in the thesis. The information in practice section, information was given about independent deputies lives by classifying according to the legislative periods in which theywere present in the parliament and their activities were explained in the period they were parliament. From 1931 elections in which independent deputies took part in Parliament to 2015 elections, 41 single party period26of them from party lists and 128 of them are independent. Until the XXIII. period, the number of independent deputies is the most in XIV. period including 1969 elections. The least one is IX. period including 1950 elections. In 2007 and 2011 elections, the number of independent deputies reached record level by leaving behind 1969 elections. 20 deputies in IV. period, 13 deputies V period, 4 deputies in VI. period, 4 deputies in VII. period, 6 deputies in VIII. period, 6 deputies in IX. period, 11 deputies in X. period, 2 deputies in XI. period, 1 deputy in XII. period, 1 deputy in XIII. period, 13 deputies in XIV. period, 6 deputies in XV. period, 4 deputies in XVI. period, 4 deputies in XVII. period, 3 deputies in XXI. period, 9 deputies in XXII. period, 26 deputies in XXIII. period and 35 independent deputies in XXIV. Period took part in the parliament. Also 5 independent deputies were elected as senator in 1961, 1966 and 1973 Republic Senate Elections. Independent deputies gave a speech about various topics by taking a Ordunaryüs Also they gave verbal and written question proposals and gave law proposals. Thus they carried voters' voice directly to the parliament by using the same rights with the party members deputies.