Mintiqaya Licê ra diwês sanikî û versîyonê înan: Pêveronayîş û tehlîl
Lice mıntıkasının 12 masal ve bunların ersiyonları: Karşılaştırma ve tahlil
  1. Tez No: 505010
  2. Yazar: İHSAN TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMET TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lice folkloru, Kırmancca folklor, Kırmancca masallar, Zazaca folklor, Zazaca masallar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada Lice bölgesinden derlenen on iki masal yer almaktadır. Bunlardan sekizi tarafımızdan derlenmiş, dördü yazılı kaynaklardan alınmıştır. Derlenen masallar anlatanların ağzı ile yazılmıştır. Bunların daha önce farklı bölgelerden derlenip yayımlanmış olan yirmi dokuz versiyonu tespit edilmiş ve bu çalışmada metinleriyle yer alan on iki masal söz konusu versiyonlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu versiyonlar şu açılardan incelenmiştir: a) Kahramanlar b)Motifler c) Olayların örgüsü Bu çalışmanın amacı, Licê (Lice) yöresinden derlenen 12 masalı diğer bazı yörelerin versiyonlarıyla karşılaştırıp tahlil etmektir. Aynı zamanda kahramanlar, motifler ve olayların örgüsü yönünden masal versiyonları arasındaki farklılıkları tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
In this study there are twelve stories compiled from Lice region. Eight of these stories have been compiled by our side, while four of them have been collected from written sources. Compiled stories have been written down right from the mouth of narrators. Twenty nine versions of these stories, which were formerly compiled and published in different regions, have been identified and twelve stories in this study have been compared with these versions. These versions have been analysed in the undermentioned terms: a) Heroes b)Motives c) Plotlines The aim of this study is to compare twelve stories which have been compiled in Lice region with the versions of differentregions and analyse; in addition, to determine the differences between stories in terms of heroes, motives and plotlines. Kew words: Lice Folklore, Kırmancca folklore, Kırmancca stories, Zazaca folklore, Zazaca stories