Teklîfî emir ve yasaklardaki övgü/yergi üslûbunun hadis/sünnette kullanılışı
The using of paraise and satire in hadith/sunnah in orders end bans related amenability
- Tez No: 505037
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Üslûp, Teklîfî hüküm, Emir, Yasak (Nehiy), Övgü (Medih), Yergi (Zem), Manner, proposal judgement, order, prohibition, praise and satire
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İnsanlara rehber olarak gönderilen peygamberlerin, tebliğ, tebyîn ve davet gibi üç aslî görevi vardır. Peygamberler bu görevlerini yaparken muhataplarının eğilim, kabiliyet ve huylarını göz önünde bulundurmuş ve tavsiyede bulunurken bu hususlara uygun üsluplar kullanmışlardır. Muhatabın durumuna göre kimi zaman emir ve yasakları direk olarak ifade ederken kimi zaman da ihtiyaca binaen dolaylı olarak ifade etmişlerdir. Emir ve nehiyleri dolaylı bir şekilde muhataba iletmenin yöntemlerinden biri övgü ve yergi üslubunun kullanılmasıdır. Övgü ve yergi üslubu ile muhataba, övülen şeyleri yap, yerilen şeylerden uzak dur mesajı verilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) de yaklaşık yirmi üç sene süren tebliğ vazifesi sürecinde bu üslubu çok defa kullanmıştır. Bu şekilde, övgü ve yergi ifadeleri ile dolaylı olarak“teklîfî hüküm”vaz' etmiştir.
Özet (Çeviri)
The prophets sent as a guide for people have three major missions such as declaration, announcement and summons. While the prophets were performing these tasks, they took into consideration tendency, ability and temper of their repondents. As they were giving advice them, they used several methods in accordance with these principles above. Sometimes they stated directly order and prohibitions released by Allah sometimes stated them indirectly to their people. One of the methods declared indirectly is the usage of praise and satirical manner. Whereas The people are expected to do good events in the praise manner, they are expected to stay away from bad events in the satire manner. Our prophet Muhammed Mustafa (peace be upon him) used this manner many times during the declaration mission which lasted twenty three years. In this way he laid foundation the proposal judgement indirectly with the praise and judgement statements.