Tıbbi uygulama hatalarına ilişkin tam yargı davalarında zamanaşımı
The prescription in full remedy actions due to medical malpractise damages
  1. Tez No: 505059
  2. Yazar: MEHMET ÖGET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALE BURCU ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi uygulama, tıbbi uygulama hatası, tam yargı davası, zamanaşımı, adil yargılanma hakkı, Medical practice, medical malpractice, full remedy action, prescription, right to fair trial
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
ÖZET: Tıbbi uygulama hatası nedeniyle meydana gelen zararların tazmininde, başvurulacak hukuki yol, zararın bünyesinde gerçekleştiği sağlık hizmeti sunucusuna ve sağlık hizmetini ifa eden sağlık çalışanının statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Devlete ait bir sağlık kurumunda veya üniversite hastanesinde görevli bir sağlık çalışanı tarafından gerçekleştirilen tıbbi uygulama esnasında ortaya çıkan zararın tazmini nedeniyle husumet, tıbbi uygulamayı gerçekleştiren sağlık çalışanına değil, doğrudan idareye yöneltilmektedir. Görevli mahkeme, idare mahkemeleridir. Sağlık çalışanı ise idare mahkemelerinde tazminat istemiyle açılan tam yargı davalarında, müdahil olarak, idarenin yanında davayı takip edebilmektedir. Husumetin idareye yöneltildiği tam yargı davalarıyla ilgili olarak 2577 sayılı İYUK'un 13. maddesinde“sürelere”ilişkin düzenleme yer almaktadır. Her ne kadar bu düzenlemede, idarelere yapılacak ön başvuruya ilişkin bir ve beş yıllık sürelerden söz edilmişse de uygulamada, zamanaşımın başlangıcı ve sürelerle ilgili birtakım sorunlar yaşanmakta, doktrinde ise bu konuda görüş farklılıkları ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda, tıbbi uygulama hatalarına ilişkin tam yargı davalarında zamanaşımının başlangıcının tespiti ile birlikte zamanaşımı ve süre konuları, adil yargılanma hakkı çerçevesinde ele alınmış, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları kapsamında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Birinci bölümde,“tıbbi uygulama, hatalı tıbbi uygulama (malpraktis), komplikasyon, izin verilen risk, hizmet kusuru”gibi tıbbi uygulama hataları ile tam yargı davalarına ilişkin tanım ve kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde; hatalı tıbbi uygulamalardan kaynaklanan tam yargı davalarında usule ilişkin durumlar, maddi ve manevi tazminat, tazminat ödenme şartları, tazminat ödeyen idarenin sağlık çalışanına rücu etmesi gibi konulara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise uygulamada çeşitli sorunların yaşandığı, doktrinde ise görüş farklılıklarına neden olan, tıbbi uygulamaya bağlı tam yargı davalarında zamanaşımının başlangıcı ve süre konuları, adil yargılanma hakkı bağlamında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu incelemede, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in güncel kararlarına ve yerleşik içtihatlarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: The legal proceedings for compensating the damages due to malpractice may vary according to the location of the event that took place and the legal status of the physician. If a physician who performed medical practice, works for state hospital or university hospital, can't be taken legal action against that physician. The damage cases due to malpractice based on personal fault is taken action in the administrative courts and against the administration. Healthcare personel can follow this cases as intervener near administration. In the Administrative Procedures Code (2577) 13th article includes arrangement“durations”about full remedy actions that can be taken action against administration. Although this arrangement includes one and five years durations about full remedy actions, but, there are some problems in practise and dissensus in doctrine about the beginning of prescription and durations. In our work, beginning of prescription, prescription and duration subjects about full remedy actions due to medical malpractice damage is discussed within right to fair in trial, Turkish Constitutional Court and European Court of Human Rights decisions. The first part includes definitions and terms as“medical practice, medical malpractice, complication, permitted risk, service fault”about medical malpractice and full remedy actions. The second part includes the procedures for full remedy actions, tangible benefit and intangible benefit, the conditions of the damage proceedings in full remedy cases, revocation of administration to healthcare personnel. The third part includes beginning of prescription duration subjects about full remedy actions due to medical malpractice damage that cause many problems in practice and dissensus in doctrine. In this part these subjects are discussed within right to fair in trial. On the other hand Turkish Constitutional Court and European Court of Human Rights decisions had been used in this discussion.